Sorra lebuktak az uberesek

A netes alkalmazással hívható kocsik sofőrjei közül senki sem úszta meg büntetés nélkül.

MNO
2016. 01. 15. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a személyszállítási ágazatban tapasztalható adóügyi visszaélések csökkentése érdekében rendelte el az ellenőrzéseket – teszik hozzá.

Mint írják, a hivatásos taxisok ellenőrzésének tapasztalatai nemigen változtak az utóbbi időben: éjszaka és hajnalban fordul elő a leggyakrabban szabálytalanság, leginkább az, hogy az utas számla, bizonylat nélkül marad.

Az okostelefonos alkalmazással hívható fuvarok – mint az Uber – kapcsán végzett hatósági ellenőrzések tapasztalatai azonban egész mást mutatnak. A vizsgálatok adatai szerint a fuvarozók egyikének sem volt adószáma, és a viteldíjról sem kapott adóügyi bizonylatot a revizor. A NAV több esetben is mulasztási bírságot szabott ki az érintett sofőrökre.

– Az érintettek elismerték mulasztásukat: az ilyen ügyekben egyszer sem indult per, de még csak fellebbezést sem terjesztettek elő a megbüntetett személyek – mondta a Magyar Időknek a szervezet szóvivője, Kis Péter András.

A telekocsizás – amikor több, egymást általában nem ismerő ember összedobja a rendszerint hosszabb távú utazás költségét – kapcsán is számos vizsgálatot végeztek el tavaly. Kis Péter András kiemelte: a kérdés az, hogy a sofőr üzletszerűen fuvarozza-e a rendszerint az internetes csatornákon jelentkezőket, ilyenkor ugyanis gazdasági tevékenységről, szolgáltatásról van szó, így kell az adószám. A NAV a statisztika szerint nemhiába ellenőrizte a látókörébe került telekocsizókat, bírságról ilyenkor is született hatósági határozat – írják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.