Újabb katasztrófát lát Soros

A milliárdos szerint a gazdasági környezet nagyon hasonlít a 2008-as állapotokhoz.

Majláth Ronald
2016. 01. 07. 9:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína most azért küzd, hogy új növekedési modellt találjon, a valutájának leértékelődése pedig a világ többi részére is kihatással lesz – mondta el Soros Colombóban, majd hozzátette: a fejlődő világ számára most az a kihívás, hogy visszatérjen a pozitív kamatrátákhoz, a jelenlegi környezet azonban hasonlít a 2008-ashoz.

A globális valuta-, részvény- és árupiacok az év első hetében össztűz alá kerültek, a jüan zuhanása pedig aggodalomra ad okot Kína gazdasági erejét illetően, ami a befektetések és a feldolgozóipar felől egyre inkább a fogyasztás és a szolgáltatások irányába mozdul el. A globális értékpapírpiacok esése miatt idén eddig mintegy

2500 milliárd dollárnyi vagyon tűnt el,

a veszteségek miatt csütörtökön fel kellett függeszteni a kereskedést Kínában.

Soros szerint Kínának komoly alkalmazkodási problémái vannak, és ezek a problémák már akkorák, hogy válságnak lehet nevezni.

Hozzátette: ha a pénzügyi piacokra tekint, komoly kihívásokat lát, amelyek őt a 2008-as válságra emlékeztetik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.