Félmilliós támogatás a letelepedőknek

Félmillió forintos vissza nem térítendő támogatást kínál a dunaföldvári önkormányzat a településre költöző családoknak.

Wiedemann Tamás
2016. 02. 27. 11:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félmillió forintos vissza nem térítendő támogatást kínál a dunaföldvári önkormányzat a településre költöző családoknak – döntötte el a héten a helyi képviselő-testület, amely első körben a házvásárlási és -felújítási programra ötmillió forintot különített el a költségvetésben. – Nem akartuk a lehetséges érdeklődők körét nagyon leszűkíteni, 40 év alatti, gyermeket nevelő, legalább középfokú végzettségűek jelentkezését várjuk – közölte lapunkkal Lipták Tamás független önkormányzati képviselő, Dunaföldvár szociális tanácsnoka.

A támogatásért cserébe azt kéri az önkormányzat, hogy legalább öt évig Dunaföldváron éljen a család, és a gyermekeket a település oktatási intézményeibe írassa be. – Az sem gond, ha valaki egyedül neveli a gyermekét – tette hozzá a képviselő. Lipták szerint a 8600 fős Dunaföldvár a vidéki kisvárosok tipikus jelenségével szembesül: egyre kevesebb a helyben élő és dolgozó fiatal. – A programmal az a célunk, hogy ezt a trendet megállítsuk, és megfelelő létszámmal biztosítsuk az oktatási intézmények zavartalan működését – fűzte hozzá. Az önkormányzat abban bízik, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) elindulásával párhuzamosan motiválhatja a dunaföldvári letelepedést az új program.

Erre minden esély megvan, hiszen január óta csak a takarékszövetkezeteknél több mint 15 ezren érdeklődtek a csok iránt – közölte tegnap a Takarékbank. A program indulása óta a takarékok kétezer igénylést fogadtak be, ezek 30 százaléka mellé nyújtottak be az ügyfelek lakáscélú hitelkérelmet. A pénzintézet közleménye szerint a befogadott támogatási igénylések összege átlagosan 1,3, a hiteleké 4,5 millió forint volt. A számok alapján úgy tűnik, hogy a jelentkezők többsége óvatos. Bár részletes adatokat nem közölt a Takarékbank, gyanítható, hogy a kétgyermekes családok leginkább bővítésre igénylik a csokot. Azok az érdeklődők, akik még nem szerződtek le a pénzintézettel, 60 százalékban ugyanakkor továbbra is a 10+10 milliós támogatásról kérdezik a takarékok ügyfélszolgálati munkatársait – tették hozzá.

Hiába a nagy érdeklődés, az LMP szerint a csok csak az építőipar igényét elégíti ki, a demográfiai válság kezeléséhez a bérszínvonal emelésére lenne szükség, valamint a bölcsődék, családi napközik elérhetővé tételére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.