Görög adósság: a hisztériának vége

A francia pénzügyminiszter szerint mielőbb tárgyalni kell a kötvénykibocsátás ügyéről.

MNO
2016. 02. 01. 8:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sapin úgy véli, az adósság átütemezése „rendkívül fontos Görögország pénzügyi stabilitásának a helyreállításához”, és jó az eurózónának is – írják. Ezzel összefüggésben arra is rámutatott: fontos, hogy az új szanálási program felülvizsgálata mielőbb befejeződjön, Görögország és a hitelezői pedig megkezdhessék a tárgyalásokat az adósság fenntarthatóságának kérdéséről.

Ugyanakkor hangsúlyozta annak szükségességét is, hogy Athén tegyen anyagi ügyeiért, és legyenek reformok a közigazgatási szektorban. Mint mondta, ezekről a kérdésekről megállapodás született tavaly júliusban az új szanálási program részeként. Emellett kitért a görög nyugdíjtervre is, mondván, Athén kötelezettséget vállalt erre vonatkozóan, ám hozzáfűzte: minden programmal kapcsolatban van helye a tárgyalásoknak.

Azokkal az aggodalmakkal kapcsolatban, hogy patthelyzet alakulhat ki a görög kormány és a hitelezői közt, Sapin azt mondta: a „hisztéria” időszaka véget ért, a jelenlegi politikai helyzet ideális a megállapodások végrehajtására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.