Hozzányúlnának a munkahéthez

Hollande kénytelen szembekerülni a szakszervezetekkel a munkapiac serkentéséért.

Kuthi Áron
2016. 03. 05. 14:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papíron nagyjából minden maradna a régiben, viszont a francia munkáltatók előtt megnyílna az lehetőség arra, hogy heti 48, kivételes esetben akár 60 órát is szerződésbe foglaljanak. A heti többletmunkaórákat viszont három hónap alatt ki kellene egyenlíteni, tehát aki túlórákat szed össze, az később csak kevesebb munkára kötelezhető.

A tervezet könnyítéseket vezetne be a munkaerő-közvetítőknek és a termelői szektorban dolgozó cégeknek, amelyeket erősen befolyásol a szezonalitás. A kritikusok szerint a szakszervezetek által hosszú évek alatt kialkudott pozíciók elvesznek, vagy legalábbis nagyon meggyengülhetnek, mivel a munkáltatók több jogot kapnának eseti megállapodások megkötésére, a munkaviszony megszüntetésére. A tervezet ellen internetes aláírásgyűjtés is indult, már majdnem egymillióan fejezték ki nemtetszésüket a Myriam El Khomri tárcavezető által még novemberben benyújtott anyaggal kapcsolatban.

Érdekesség, hogy másfél évtizede épp a szocialisták vezették be a 35 órás munkahetet, Nicolas Sarkozy kormánya pedig később nem is törölte el. A kormányfő dolgát az sem könnyíti, hogy bár büszke is lehetne rá, a munkanélküliség részben azért marad évek óta makacsul 10 százalék körül, mert a produktivitás nagyon jó arányszámokat mutat, sokkal jobbakat, mint Nagy-Britanniában. Tehát egy francia munkavállaló elviekben többet végez el 35 óra alatt, mint egy brit.

A franciák egyébként nem panaszkodhatnak a jövedelmi szintekre és az éves szabadság hosszára sem. Az Eurostat friss adatai szerint a franciaországi minimálbér a legmagasabbak között van Európában, bár a Benelux államokbeli, a nagy-britanniai és kicsivel már a németországi is megelőzi. Ez viszont nem jelent sok vigaszt az Európai Unió keleti tagállamaiban dolgozók számára, itt látványosan alacsonyabbak a jövedelemszintek, és korántsem nagyvonalúak a juttatások. A francia munkavállalók problémáit többek között a lengyelek sem értik, akik akár 13 órát is dolgozhatnak törvény szerint naponta, ám így is csak 431 euró a havi minimálbérük. Még jobban kiütközik a különbség, ha egy-két unión kívüli ország minimálbéreit hasonlítjuk össze a franciával.

Ami az éves szinten kivehető szabadságot illeti, egy a The Economist gazdasági hetilapnak nyilatkozó francia kkv-menedzser szerint a franciák annak ellenére is a pihenést választják, hogy elvileg túlórázhatnának, és megelégszenek a kisebb fizetéssel is, ha több szabadidejük marad. Francia közgazdászok egy csoportja védelmére kelt El Khomri javaslatának. Szerintük a jelenlegi szabályozás hátránya, hogy bebetonozza a határozatlan idejű szerződéssel bíró munkavállalókat, ez közvetetten hozzájárul a munkanélküliség stagnálásához, leginkább a pályakezdő fiatalokat sújtva. Az idők során a munkáltatók munkajogi kérdésekben elbizonytalanodtak, rendkívül sok munkaügyi per van bíróságon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.