Március 18-án tüntetnek a tejtermelők

Százmilliós bírságot szabtak ki azokra a kereskedőkre, akik gyanúsan olcsón adták a termékeiket.

Tóth László Levente
2016. 03. 10. 6:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt – a szabálysértések súlyosságát mérlegelve – öt esetben, összesen több mint 96 millió forint értékben szabtak ki termékpálya-felügyeleti bírságot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei – tájékoztatta lapunkat a hivatal.

A 1,5 százalékos zsírtartalmú ultrahőkezelt (UHT) tejek értékesítésének vizsgálata során arra derült fény, hogy a kereskedők több esetben a beszerzési árnál olcsóbban forgalmazták a terméket. Az efféle eljárás azért is problematikus, mert csak akkor lehet beszerzési ár alatt piacra dobni a tejet, ha a feldolgozó és a kereskedő között áfacsalás céljára létrehozott cégláncolat működik. A beszállítóként feltüntetett cégek közbeiktatásával a lánc elején lévő társaságnál levonják az áfát, amit viszont egyik cég sem fizet be, a kiszámlázott ügyletek utáni adófizetési kötelezettségüket egyszerűen nem teljesítik. Szakértők szerint csak az áfa elcsalása után értékesíthető a külföldről – például Szlovákiából – behozott tej még a beszerzési árnál is olcsóbban Magyarországon. A Nébih úgy tájékoztatott, az árképzés esetében is jelentős eltérések voltak: egyes tejeket akár 10–30 százalékkal magasabb árréssel értékesítettek. Emiatt főként a magyar termékek ára emelkedett, így a kereskedők épp a hazai termékek eladásait rontották.

A Nébih akciója elsősorban a beszállítók hátrányos megkülönböztetésének kiszűrését célozta. Az ellenőrzések felét 6 kereskedelmi láncnál, illetve 3 – kereskedelmi lánchoz franchise-szerződéssel kapcsolódó – kiskereskedőnél folytatták le, míg a másik felét kereskedő kis- és középvállalkozásoknál.

A feltárt szabálytalanságok összesen 19-féle – 5 kereskedelmi és 14 gyártói, úgynevezett saját márkás tej forgalmazását érintették, 9 magyar és 10 külföldi gyártásút. A szakemberek az elvégzett 41 vizsgálat több mint 30 százalékánál állapították meg a tisztességtelen piaci magatartást. Ez az UHT tejek esetében a már említett beszerzési ár alatti értékesítéssel, illetve a magyar és külföldi tej árképzésének különbségében valósulhat meg.

A Nébihnél azt ígérték, hogy szakembereik a jövőben is folyamatosan figyelik majd a tisztességtelen forgalmazói magatartás jelenlétét a kereskedelemben. Erre ugyanis a tisztességes előállítók, beszállítók, valamint a magyar vásárlók érdekeinek védelme miatt egyaránt szükség van – hangsúlyozták.

A vizsgálat egyébként igazolta a tejtermelőknek azt a gyanúját, miszerint egyes kereskedők indokolatlanul olcsón értékesítik a külföldi tejet, így a termelők folytatják demonstrációjuk szervezését, amit várhatóan március 18-án tartanak meg – mondta lapunknak Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács társelnöke. Mint korábban megírtuk, a termelők azt szeretnék elérni, hogy a kereskedelmi láncok, nagykereskedők legalább fél évig ne forgalmazzanak importált tejet és alap tejtermékeket, valamint a bejelentett intézkedéseken túl több segítséget vártak a kormányzattól, például a tej áfájának a csökkentését és a nagykereskedői regisztráció bevezetését. – Jelenleg ugyanis még telephellyel nem rendelkező cégek is foglalkoznak tej-nagykereskedelemmel. Az efféle laza szabályozás pedig az említett áfacsalás „melegágya” – fogalmazták meg korábban lapunknak.

Ágazati szakértők is azon a véleményen vannak, hogy az érdemi segítséggel nem lehet sokáig várni, mivel az uniós tejpiac is összedőlőben, ráadásul – az Európai Bizottság (EB) most nyilvánosságra került prognózisa szerint – a tavalyi 2,5 százalékos bővülés után idén a csökkenő árak dacára 1,4 százalékkal 153,8 millió tonnára tovább növekedhet a tejtermelés az Európai Unióban. Jövőre pedig ugyan kisebb ütemben, de még tovább emelkedhet, éves szinten 0,7 százalékkal. A túltermelés alapvető okának egyes termelők és politikusok a tej kvótarendszerének tavaly áprilisi megszüntetését tartják, de az EB szerint a füves legelőknek kedvező időjárás, továbbá az alacsony gabona- és energiaárak is arra ösztönözték a gazdák egy részét, hogy a csökkenő tejárak dacára fenntartsák a termelési szintjüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.