Hatalmas üzlet a kaparós sorsjegy

A Szerencsejáték Zrt. árbevételének ötöde innen származik, ám nagyon könnyen függőséghez vezethet.

Gyöngyösi Balázs
2016. 04. 14. 11:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg 14 különböző sorsjegy szerepel a Szerencsejáték Zrt. kínálatában, az állandók mellett évente hat újdonságot vezetnek be, köztük szezonális játékokat, illetve jótékony célúakat, melyekkel különböző alapítványokat támogatnak. A legolcsóbb 200, a legdrágább ezer forintba kerül, a nyerési esély pedig 1:3,05 és 1:3,66 között változik, azaz átlagosan minden harmadik-negyedik nyer. A játékszervező arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy a kaparós sorsjegyek a saját tulajdonban lévő 281 lottózóban, továbbá több mint hétezer értékesítési ponton kaphatók szerte az országban, úgymint a Lapker hálózatában, a postán, valamint bizományos partnereknél.

A társaság megfigyelései szerint jellemző fogyasztási trend, hogy a sorsjegy kiegészítő termék, melyet többnyire más játékok mellé vásárolnak. A keresztforgalmazás az ötös lottóval a legerősebb, illetve ennek halmozódása hat leginkább a kaparós sorsjegy árbevételére. Ugyanakkor azt tapasztalják, hogy a sorsjegy önmagában is megállja a helyét, az ebből az üzletágból származó árbevétel 2014-es szintje elérte a négy évvel korábbi több mint háromszorosát, azaz 17,75 milliárd forintról 63,43 milliárdra ugrott ez a tétel. Ennek megfelelően a 2010-es 10,98 milliárd forintos nettó nyeremény is felszökött 40,93 milliárdra, a különbségből adódóan pedig a tiszta árbevétel négy év alatt 6,76 milliárd forintról 22,49 milliárdra nőtt. A 2015-ös adatokat csak a pénzügyi zárást követően tudják kiadni, de a tavalyelőtti számsorokból is kiolvashatjuk, hogy a játékszervező teljes, 304 milliárd forintos forgalmának 20,8 százalékát fedték le a sorsjegyek. Négy esztendővel korábban a 168 milliárdos összesített árbevételen belül ugyanez az arány mindössze 10,5 százalék volt, vagyis jelentősége pénzügyi szempontból is a duplájára nőtt.

A sorsjegyek célközönsége a 18 év feletti lakosság, a kutatások alapján pedig megállapítható, hogy többségben vannak a 40 év alatti és a női vásárlók. Az állandóan kapható sorsjegyek által ígért legnagyobb nyeremény 50 millió forint, a legrégebben forgalomban lévő típus pedig lassan 22 éve kapható. Az egy hét alatt legnagyobb darabszámban eladott sorsjegyből a tavalyi év 23. hetében több mint egymilliót értékesítettek. Szakértők szerint azonban ennek is megvan a hátulütője: ennél a játéknál alakul ki legkönnyebben a szerencsejáték-függőség. Ez szociológiailag arra vezethető vissza, hogy pár száz forint kockáztatásával több millióhoz juthat valaki. Alacsony a bekerülési költség, leginkább a társadalom alacsonyabb jövedelmű rétegeit fenyegeti a függés veszélye. Ráadásul széles körben hozzáférhető a játék, nem kell hozzá weboldalra regisztrálni vagy kaszinóba menni. Pszichológiailag pedig az sodorja a játékosokat a sorsjegy „karmaiba”, hogy nem kell napi vagy heti húzásra, sorsolásra várni, esetleg az aktuális sportesemény végkimenetele miatt izgulni, hanem a szelvény lekaparásával azonnal eldől, nyert-e vagy sem. Továbbá a játékszervező nyilvánosságra hozza a nagyobb nyereményekhez tartozó sorozatszámokat, ez pedig az érintetlen szériák fokozott vásárlásával még inkább növelheti a függőséget.

Annyi már most, a pontos adatok közlése előtt tudható a Szerencsejáték Zrt. tavalyi eredményeiről, hogy a vállalat újabb árbevételi csúcsot ért el, egyúttal minden korábbinál több nyereményt fizetett ki játékosainak. Az éves forgalom egészen biztosan meghaladta a 350 milliárd forintot, ezen belül jól teljesített a bukmékeri sportfogadás, nem lankadt az érdeklődés a számsorsjátékok iránt, de a sorsjegyeket is sokan vásárolták. Mint mondták, különösen nagy volt az érdeklődés az ünnepek idején a szezonális sorsjegy iránt. Az árbevétel alakulásában közrejátszhatott, hogy befejeződött a társaság teljes értékesítési rendszere megújításának első fázisa, amely nemcsak technikai korszerűsítést jelentett, hanem utat nyitott új játéklehetőségre is. Többezresre nőtt a tippmix fogadási kínálata, a teljes hálózatban lehetővé vált az élő fogadás, új sportfogadási formákat vezettek be. A játékosok megismerték és megszerették a nemzetközi szervezésű Eurojackpotot. Emellett az ötös lottó számára is izgalmas év volt 2015: szokatlanul hosszú, 37 hetes halmozódás után júniusban egy szerencsés több mint ötmilliárd forintot vihetett haza, ezzel minden idők második legnagyobb magyarországi lottónyertese lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.