Váratlan pofon a kormánynak

A tét több száz milliárd forint, ennyivel nőhet az államadósság.

Hírösszefoglaló
2016. 04. 06. 11:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorolja át az Eximbankot az államháztartási körön belülre a magyar kormány – javasolta az Eurostat a túlzottdeficit-eljárás keretében szükséges adatszolgáltatás kapcsán a kabinetnek. Erről jelenleg is folynak az egyeztetések a Központi Statisztikai Hivatallal (KSH). Az Eurostat szakértői több éve tartó vizsgálat nyomán jutottak arra az álláspontra, hogy a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) nem önálló, autonóm gazdálkodó egység. A nemzeti számlák összeállításának 2014-ben bevezetett új módszertana (ESA-2010) pedig meg is teremti ennek a lehetőségét a foglyul ejtett pénzügyi intézmény fogalmának megalkotásával.

A portál információi szerint a magyar hatóságok néhány nappal ezelőtt küldték el levélben érveiket az uniós intézménynek. Ha az Eximbankot az államháztartási körön belüli tételként kell elszámolnia a kormánynak, az hatással lehet a költségvetés és az államadósság számaira is. Előbbi nem érezné meg annyira az átcsoportosítást, utóbbi viszont akár évekre visszamenőleg is megsínyli, s ez sokkal aggasztóbb lehet a kormány számára. A Portfólió.hu szerint az a kulcskérdés, az Eurostat a hitelbank mérlegének forrásoldalán szereplő tételekből mit tekint államadósság-növelő tételnek. Ha a külső forrásállományát számolják be az államadósságba, akkor ez a 2014-es mérleg alapján 572 milliárd forintos növekedést jelentene, azaz a GDP 1,78 százalékával növelné az adósságrátát. Így egy csapásra csaknem semmivé válna az utóbbi évek egyik legfőbb kormányzati fegyverténye, az államadósság csökkenése. A szakportál rávilágított: ebből a helyzetből nehezen tud veszteség nélkül kikecmeregni a kormány. Vagy feladja álláspontját, vagy magán viseli a szégyenfoltot, feltéve, hogy az Eurostat a végsőkig kitart álláspontja mellett. Az ügy lezárása egyébként nagy jelentőséggel bírhat más magyar pénzügyi intézmények statisztikai elszámolása szempontjából is.

Az elmúlt hónapokban egyébként is sokat szerepelt a hírekben az Eximbank, egyes hitelügyletei nagy figyelmet kaptak. A Népszabadság gyűjtése szerint a bank legalább 41 milliárd forintot helyezett ki a kormányhoz közel álló vállalkozásokhoz. A lap emlékeztet arra, hogy eredetileg a hazai cégek exportlehetőségeit támogató intézetként működött az Eximbank, ám ez egy törvényjavaslattal 2013 végén megváltozott, így belföldi cégek is kaphatnak Exim-hitelt nemzetközi versenyképességük javítására. Az elmúlt hónapokban jutott például hitelhez a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Property Market Kft., amely a Kopaszi-gát megvásárlását finanszírozta ebből, a GB & Partners egy 16 milliárd forintos tőkealapra kiírt pályázatot nyert el (a cég ügyvezető partnere Gubicza Ágoston, akinek felesége Rogán Antal miniszter volt neje), Andy Vajna közel hétmilliárd forintos hitelhez jutott a TV2 megvásárlásához, de a Csányi Sándorhoz köthető Homatech Recycling Zrt. használtgumi-feldolgozónak is jutott forrás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.