1,6 milliárd euró miatt razziáztak a Google-nál

Pénzügyi nyomozók lepték el kedd hajnalban a Google párizsi központját, valamint több más belvárosi irodát.

MD
2016. 05. 24. 14:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Razziát tartottak a Google párizsi központjában, valamint több másik belvárosi irodában egy tavaly júniusban kezdődött, pénzügyi csalás és pénzmosás ügyében folyó vizsgálattal összefüggésben – írja a The Guardian. A lapnak egy név nélkül nyilatkozó, pénzügyminsztérium-közeli forrás erősítette meg a Le Parisien értesüléseit. A hajnali öt órakor kezdődött razziában körülbelül száz nyomozó és öt vizsgálóbíró vett részt.

A Reuters hírügynökség az ügyészség közleményét idézve azt írja, a razzia során arra kerestek választ, hogy a Google Ireland Ltd. állandó központot tart-e fenn Párizsban, és amennyiben igen, eleget tesznek-e pénzügyi és adózási kötelezettségeiknek. A Reuters emlékeztet rá, a Google regionális központja Dublinban található, ahol a vállalati adókulcsok alacsonyabbak, mint Európában bárhol máshol.

– Betartjuk a francia törvényeket és teljes mértékben együttműködünk a hatóságokkal annak érdekében, hogy választ kaphassanak kérdéseikre – idézi a BBC a Google közleményét. A brit közszolgálati csatorna internetes felületén azt írja, 1,6 milliárd eurónyi adó be nem fizetésével vádolják a Google-t.

Nagy-Britanniának, Franciaországnak és több más államnak okoz hosszú ideje fejtörést a Google és a hozzá hasonló mamutok adóelkerülési gyakorlata, melynek lényege, hogy profitjuk után nem az adott országban adóznak, hanem olyan más helyeken, ahol jelentősen alacsonyabbak a vállalati adókulcsok – emlékeztet rá a The Guardian.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.