A munkavállalók negyedét feketén foglalkoztatják

A NAV ebben az évben kiemelten fogja ellenőrzi a járulékbevallást be nem nyújtó adózókat.

MNO
2016. 05. 31. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenőrzött munkaadók 26 százaléka nem tett eleget a munkavállalóval kapcsolatos bejelentési kötelezettségének, vagy nem megfelelően járt el az első negyedévben – olvasható a lapban.

A feketén alkalmazott munkavállalók legnagyobb arányban a kereskedelem, az építőipar, a mezőgazdaság és a vendéglátás területén találhatók a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tapasztalatai alapján. Az adóhatóság több problémát is talált a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó, valamint a nyomozási, személy-biztonsági, illetve őrző-védő tevékenységet folytató társaságok körében.

A NAV ebben az évben kiemelten fogja ellenőrzi a járulékbevallást be nem nyújtó adózókat, a szabályszegő munkaadók pedig súlyos büntetősre számíthatnak.

Ügyfélkapus hozzáféréssel, a társadalombiztosítási egyéni számla alapján bárki maga is ellenőrizheti, hogy munkaadója eleget tesz-e a munkaviszony bejelentésével, valamint a járulékfizetéssel kapcsolatos kötelezettségének. Ügyfélkapu hiányában akár levélben, akár személyesen a lakóhely szerinti kormányhivatal nyugdíj-biztosítási ügyfélszolgálatán kérheti ki a társadalombiztosítási egyéni számlájának tartalmát, mindezt illeték- és költségmentesen – írja a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.