A trágyázáson spórolnak a hazai gazdák

Akadályozza a jogszabályi környezet a természetes talajerősítést.

Tóth László Levente
2016. 05. 26. 15:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a modern gazdálkodásban egyre nagyobb szerep jut a szerves trágyának a műtrágyával szemben, Magyarországon a szabályozás szigorúsága miatt a kisebb gazdálkodók csak nehézségek árán tudják kihasználni a természetes anyag használatának előnyeit. Egy lapunknak nyilatkozó, többféle állatot tartó és növénytermesztéssel is foglalkozó kisgazdálkodó arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenleg érvényes törvények kimondják, novembertől februárig nem is lehet kivinni szerves trágyát a földekre vagy a föld szélére. Ha a gazdálkodó ezt az előírást megszegi, a hatóságok környezetszennyezés címén jelentős bírságot varrnak a nyakába. Nyáron is legfeljebb három hónapig lehet tárolni a trágyát a terület szélén, ez idő alatt a teljes mennyiséget bele kell dolgozni a földbe.

E szabályozás azonban a szakmai szervezetek szerint ésszerűtlen korlátozást jelent. Többek között azért, mert a szerves trágyát úgy lehetne a leghatékonyabb módon felhasználni, hogy terítés előtt hosszabb ideig hagynák érlelődni. Erre azonban nincs lehetőségük a kisebb gazdáknak, mert nem engedhetik meg maguknak önálló trágyatároló építését. A gazdálkodók ezért azt remélik, hogy a döntéshozók hamarosan lazítanak a szerves trágya felhasználásának szabályain.

A szakemberek szerint már csak azért is szükség volna a törvények módosítására, mert a hazai gazdálkodók jelenleg sem használják ki a trágyázásban rejlő lehetőségeket, sőt annak elhagyásával igyekeznek spórolni. Egy újszászi gazdálkodó például arról beszélt lapunknak, hogy két-, de van úgy, hogy csak háromévente műtrágyázza a földjét. Néhány tucat hektárján állatot nem tart, így szerves trágyája nem lévén fizetnie kell a földbe juttatandó anyagért, ezért úgy gondolja, pénzt takarít meg azzal, ha kihagy egy-egy ilyen alkalmat. Újszászi emberünk mintapéldája a magyar gazdának, aki nincs tisztában azzal, hogy nem spórol, hanem pénzt dob ki az ablakon, ha túlságosan kizsigereli a területeit. – Ez a felfogás hazánkban általánosnak tekinthető – ezzel egyetértettek az Agrárklub legutóbbi rendezvényének hazai és holland résztvevői is, akik a trágya-felhasználás magyarországi helyzetéről, gyakorlatáról és lehetőségeiről értekeztek.

– Pedig a szántóföldi növénytermesztés jövedelemtermelő képességének fejlesztése elképzelhetetlen szakszerű tápanyag-gazdálkodás nélkül, mivel a tápanyagra fordított pluszfinanszírozás bőségesen megtérül – mondta Tresó István. A K&H agrárüzletágának fejlesztésifőosztály-vezetője rámutatott: a megfelelő talajerő-utánpótlás nemcsak állandó tudatos tevékenységet igényel, de EU-tagként számos előírást kell betartaniuk a növénytermesztőknek a szervestrágya-, illetve a műtrágya-kijuttatás során. Ezek közül egyértelműen az 1991-ben bevezetett nitrátdirektíva a legjelentősebb korlátozó tényező. Ez az irányelv határozza meg a környezetbe juttatható nitrát mennyiségét. Csakhogy ez a direktíva kevésbé szigorú a nyugat-európai, nagy területeket művelő gazdaságokra jellemző szennyezési formákkal, például a trágya kevésbé célzott környezetbe juttatásával, míg a trágyatárolók ki nem építéséből adódó helyi szennyezéseket, amelyek inkább a kelet-közép-európai régióra és benne Magyarországra is jellemzőek, drákói szigorral bünteti. Holott az előbbi teszi ki a trágyázásból adódó szennyezések 90-95 százalékát.

A Magyarországon egyelőre kevésbé alkalmazott, ugyanakkor nagy potenciállal bíró szerves trágya alkalmazásának holland gyakorlatát Kiers Gerrit, a Természetes tápanyagok Magyarországnak program magyarországi felelőse mutatta be. A szakember szerint a szerves trágya kedvező hatásai rövid távon nem jelentősek a termésre, hosszú távon azonban akár 3-5 százalékos termésátlag-növekedés érhető el a módszer használatával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.