Beáldozzák a szegényeket Európáért

A szakértő szerint azért kaptak pénzt a görögök, hogy a britek ne egy becsődölő unióról szavazzanak.

Majláth Ronald
2016. 05. 25. 15:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megállapodtak az euróövezet pénzügyminiszterei hajnalban arról, hogy kifizetik Görögországnak a nemzetközi mentőcsomag következő, 10,3 milliárd eurós részletét, emellett egyetértésre jutottak abban is, hogy intézkedéseket tesznek a görög államadósság enyhítésére, amit a Nemzetközi Valutaalap feltételként szabott a hitelprogramban való további részvételéhez.

Így Görögország számára már június második felében felszabadítanak 7,5 milliárd eurót, az összeg fennmaradó részét pedig annak függvényében utalják át, hogy Görögország hogyan teljesíti a vállalt kötelezettségeket.

Az euróövezeti államok jóváhagyásához azonban a görögöknek alaposan meg kell szenvedniük: vasárnap újabb adóemeléseket fogadott el a parlament, a cél az, hogy 1,8 milliárd euróval javítsák a központi költségvetés mérlegét, teljesítve ezzel a hitelezők elvárásait.

A megszorító intézkedések között szerepel, hogy 1 százalékponttal, 24 százalékra emelik az áfát, s növekszik a jövedéki termékek és a vendéglátóipar adója is. Emellett a görögök lefektették annak a feltételeit, hogyan szabadulhatnak meg a bankok a mérlegeiket terhelő nem teljesítő hitelektől. A vasárnap megszavazott csomag egy privatizációs alapot is felállított.

A mostani tárgyalások után Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke azonnal jelezte: „nagy áttörést” értek el a szerda hajnalig tartó tárgyalásokon. A testület megerősítette a görög államadósság egy részének átalakítására vonatkozó szándékát. Részleteket nem említve közölte, hogy az eurócsoport megállapodott egy fokozatosan bevezetendő adósságenyhítő csomagban. A politikus megelégedéssel nyugtázta azt is, hogy a Nemzetközi Valutaalap résztvevője marad a Görögországot segítő hitelprogramnak.

Poul Thomsen, az IMF európai igazgatója is elégedetten nyilatkozott: közölte, hogy a pénzintézet egyetértett a görög államadósság könnyítésére vonatkozó eurócsoportbeli kezdeményezéssel, és javasolni fogja a valutaalap igazgatóságának, hogy hozzon döntést a görög mentőprogramban való további részvételéről. A brüsszeli tanácskozás előtt kiadott vészjósló jelentésében egyébként az IMF figyelmeztetett: a GDP 180 százalékára rúgó görög államadósság törlesztése fenntarthatatlan, ezért csökkenteni kell.

Aki ismeri a Görögországnak nyújtott mentőcsomagok eddigi történetét, azt biztosan meglepte a mostani könnyű döntés. Portálunk ezért Pogátsa Zoltán közgazdászt kérdezte arról, mi az oka a gyors kifizetésnek. A szakértő emlékeztetett: a mostani mentőöv nem segít Görögországon, mert alapvetően arról szól, hogy júliusban ki kell fizetniük egy hatalmas törlesztőrészletet, amelyet ebből a pénzből fedeznek. Így a pénz nem marad a helléneknél, inkább csak megakadályozza azt, hogy csődbe menjen az ország, és kiújuljon az euróövezet válsága.

Pogátsa szerint annak, hogy a döntés az eddigiekhez képest relatíve könnyen átment, a brexitnépszavazás az oka. „A britek most fognak szavazni arról, hogy maradjanak-e az unióban. Ha ez éppen Görögország csődje és egy nagyon akut eurózóna-válság közepette zajlana, akkor jelentősen megemelné a nem szavazatok arányát” – véli a szakember.

A szakértő szerint a megszorítások csak rontani fogják a görög gazdaság értékteremtő képességét, főleg a belső fogyasztást vetik vissza, leginkább a nyugdíjbefizetések emelése és a nyugdíjkifizetések csökkentése miatt. Görögországban már most minden második háztartás a szociális ellátásoktól függ, mert senkinek nincs munkája a családban. Így ha most csökkentik a nyugdíjakat, akkor egyrészt a családok egy része nyomorba süllyed, másrészt csökken a belső kereslet, ami csődhullámot is elindíthat. „A mostani megszorítócsomag ezért valójában drámai módon rontani fogja a görög gazdaság esélyét” – emelte ki Pogátsa Zoltán. A szakember szerint az intézkedés leginkább bankmentésnek nevezhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.