Csányi Sándor a Tescót akarta?

De közbeszólt a politika, ráadásul ekkora üzletet nehéz tető alá hoznia egy magyar cégnek.

MNO
2016. 05. 26. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervek komolyságát jelzi, hogy a lap információi szerint az OTP Bank még külön munkacsoportot is felállított, hogy kidolgozza a Tesco közép-európai hálózatának felvásárlását.

Az üzlet a lap szerint több okból sem lett volna ördögtől való:

A lap által megkérdezett szakértő szerint az elméleti vételár tízmilliárd euró körül lehet, gyakorlatilag azonban már hárommilliárdért, azaz körülbelül ezermilliárd forintért nyélbe lehetne ütni az üzletet a Tesco hitelei miatt. Ehhez jönne még az ennél nem alacsonyabb működtetési költség.

De nézzünk néhány bökkenőt is:

Csányi tervének a Figyelő szerint maga Orbán Viktor tett keresztbe, mert eme üzlet következtében összerúghatná a port lengyel szövetségeseivel. Jaroslaw Kaczynski Jog és Igazságosság pártja ugyanis pont arra készül, amit Orbán is építget: nemzeti tőkéseket akar a kiskereskedelembe, így a felvásárlás ellenséges lépésnek tűnhetne.

A lap azt is megemlíti, hogy Csányi már korábban is befektetett volna a kiskereskedelembe, de pár éve nem jött neki össze az Interfruct felvásárlása.

A Figyelő szerint az OTP-vezérnek a Tesco-üzlet megkötésére egyelőre nem sok esélye mutatkozik, most a cseh nagybefektető-politikus, Andrej Babis látszik a legesélyesebb befektetőjelöltnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.