Döntöttek: nem nyílhat bánya Szőlősardó mellett

A helyi közösség több tagja, civil szervezetek és a WWF fogott össze a külszíni fejtés ellen.

MTI
2016. 05. 24. 15:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei napilap cikke emlékeztet arra, hogy a világörökségi természetvédelmi terület ezen része tavaly került veszélybe, amikor egy lignitbánya nyitásának terve került napvilágra. A Teresztenye és Szőlősardó települések közé tervezett külszíni fejtés ellen fogott össze a helyi közösség több tagja, civil szervezetek és a WWF Magyarország, mivel szerintük a bánya közvetlenül veszélyeztetné a sérülékeny karsztvízrendszert.

Az írás kitér arra, hogy ez a 108 hektáros rész májustól hivatalosan a „Galyasági rétek” elnevezésű helyi jelentőségű védett természeti területnek minősül. Az önkormányzatok képviselő-testületeinek rendelete értelmében hivatalosan is azt a célt szolgálja, hogy „hosszú távon, nemzedékeken átívelően biztosítsa a természeti értékek, valamint az ökológiai adottságokra épülő hagyományos és modern fenntartható ökológiai tájgazdálkodás fennmaradását”.

A döntések értelmében újabb bánya biztosan nem létesíthető itt, ám a világörökségi helyszín Magyarország területére eső védőterülete jóval nagyobb kiterjedésű ennél, így Teresztenye és Szőlősardó sikere önmagában nem szavatolja a teljes világörökségi helyszín hosszú távú védelmét – jegyzi meg a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.