Fazekas: Mezőhegyes agrártörténeti kincs

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságról szóló törvényjavaslatról vitáztak a parlamentben.

MTI
2016. 05. 25. 17:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mezőhegyesi ménesbirtok és tangazdaság megóvásával és fejlesztésével, valamint a hagyományokra épülő, de korszerű technológiákat alkalmazó mezőgazdasági gazdálkodás elősegítésével indokolta az ágazati jogszabályt Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára expozéjában. Kiemelt fontosságúnak nevezte a honos lófajták fenntartását, egységes és létszámában jelentős ménesállomány kialakítását, az oktatás és a turisztika fellendítését és a jelenleg széttagolt birtokrészek feletti egységes vállalatirányítást.

Célként jelölte meg a mezőhegyesi védett lófajták és a gazdasági haszonállatok tenyésztését, továbbá a takarmány előállítását. Az államtitkár szólt arról is, hogy a tangazdaság agrárképzési gyakorlati hely lesz. Kitért arra is, hogy a vetőmag-előállításban is kiemelt szerepet játszó birtok jelentős munkaerőt igényel.

Történelmi visszatekintőjében kifejtette, hogy az 1784-ben alapított birtok nemzetközileg elismert tenyészet volt, amely négy lófajtát is kitenyésztett, a századfordulóra Európa egyik legnagyobb üzemévé vált. A területet a rendszerváltás negatívan érintette, a privatizáció során bezárták vagy eladtak egyes funkciókat, a turisztikai kínálat pedig sorvadásnak indult – sorolta Csepreghy Nándor, aki elengedhetetlennek nevezte, hogy a birtok eredeti állapotában fennmaradjon.

Farkas Sándor, a Fidesz vezérszónoka Magyarország kimagasló agrártörténeti kincsének nevezte a ménesbirtokot és üdvözölte az újraalapítást. Szerinte ez visszaadja a mezőhegyesi térség hírnevét.

Kitért arra, hogy a 2004-es privatizáció után súlyos veszteségeket szenvedett el a birtok, amit a város is nehezen él meg. Megjegyezte, hogy ha a technikai feltételek miatt nem is lehet teljesen visszaállítani a területet, a foglalkoztatási színvonal megtartható és új lehetőségeket is ki lehet használni.

A kormánypárti politikus üdvözölte, hogy a lóállomány összetételében visszatérnek az alapokhoz, és az oktatás szempontjából is kiemelt gyakorlati képzőhely lesz Mezőhegyes. Kiemelte azt is, hogy a 24 műemlék épület felújítása és hasznosítása elkerülhetetlen.

Magyar Zoltán, a Jobbik felszólalója jelezte, hogy pártja támogatja az elképzeléseket, ugyanakkor szóvá tette a környező állami földterületek privatizációját. Értékelése szerint a birtok „állatorvosi lova\" annak, hogyan lopták szét az eddigi kormányok a magyar vidéket: a korábbi kormány hanyagul kezelte az ügyet, az azt követő pedig közönyös volt.

Felvetette ugyanakkor, hogy a mintagazdaságokat nem egyenként kellene a parlament elé vinni, hanem az ágazati jogszabályok valamelyikében kellene rendezni. Szerinte megyénként érdemes lenne létrehozni egy-egy telepet, ami az agrárgazdasági utánpótlásképzés szempontjából lenne fontos.

Az ellenzéki politikus megjegyezte azt is, hogy a földárverések helyett az állami területekre alapozva hasonló birtokokat kellett volna alapítani.

Sallai R. Benedek, az LMP-s képviselő kiemelte, hogy Mezőhegyesen már sok mindent megtörtént. Azt mondta: bízik benne, az előterjesztés „a viszontagságos út\" pozitív állomása lesz. Számos vidéki térségben lehetne hasonlóan előremutatót megvalósítani – jegyezte meg.

Az államnak igenis feladata, hogy az ilyen helyeken az oktatás mellett mintagazdaságot, munkahelyeket hozzon létre. Jó lenne, ha ez a mintagazdaság valóban mintaként szolgálna, és inkább ilyeneken kellene a kormánynak a fejét törnie, mert „még mindig nem késő jót tenni\" – közölte. Arra is felhívta a figyelmet, Bábolnán az ottani vezető meglehetősen magas árakon vásárolt kancákat. Vajon kiknek teremtenek most majd lehetőséget a lópiacon? – tette fel a kérdést.

Közölte: a frakcióülésen megtárgyalják majd az előterjesztést, de ő annak támogatását fogja javasolni.

Szabó Szabolcs azt mondta, az Együtt egyetért azzal, hogy a törvény az Országgyűlés elé került, bár kissé hiányos a javaslat. Hozzátette: a valódi jogalkotói szándék csak arra terjed ki, hogy a nagyüzem átalakításához kapcsolódóan szétosztott földeket visszavegyék.

Már ősszel szóba került a mintagazdaság ügye – jegyezte meg, hangsúlyozva: azért kell majd kártérítést fizetni a tulajdonosoknak, mert a Fidesz mindenféle koncepció nélkül rohant előre.

A mintagazdaság jó megoldás lehet, ha az állam a történelmi hagyományokból fakadó üzemeltetői kötelességét komolyan veszi. Ez azonban nem feltétlenül olvasható ki a javaslatból, az a kártérítés összegét nem tartalmazza – jegyezte meg. Kérdés, a most magántulajdonú belterületi utakat hogyan kezelik majd, és mi lesz a munkavállalókkal.

Farkas Sándor reagálásában kiemelte, hogy 2017. január 1-jén járnak le a földbérleti szerződések. Hozzátette: ilyen megmaradt, együttes agrártörténeti érték Magyarországon tudomása szerint nincs még egy. A kancavásárlásra azt mondta, az a szándék, hogy adott esetben napi piaci áron történjen, és ő nem szeretne ennél egy fillérrel sem többet adni.

A munkahelyeket illetően rögzítette: szeretné, ha a birtokon dolgozókat az új ménesbirtok és tangazdaság egy az egyben át tudná venni. Foglalkoztatásuk valószínűleg jogfolytonosan történik majd. Minden közfeladatot a ménesgazdaság végzett eddig – közölte a belterületi utakra vonatkozó felvetésre. Jelezte: ebben a mai kornak megfelelően lépéseket kell tenni.

Az általános vitát az elnöklő Latorcai János lezárta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.