Teljesültek a várakozások, csökkent az alapkamat

Újabb 15 bázisponttal 0,90 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot kedden.

MTI
2016. 05. 24. 13:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emellett a Monetáris Tanács az egynapos hitelkamatot 1,30 százalékról 1,15 százalékra mérsékelte, az egynapos betéti kamatot pedig változatlanul mínusz 0,05 százalékon hagyta. Ezzel a kamatfolyosó 1,35 százalékosról 1,20 százalékosra szűkült.

A márciusi kamatdöntő ülésen indította el az újabb kamatcsökkentési ciklust a Tanács. Akkor is 0,15 százalékponttal mérsékelték az alapkamatot, egyben akkor határoztak meg először negatív egynapos betéti kamatot is.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint az MNB jövőbeli döntését jelentős mértékben befolyásolhatja az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed június 15-i kamatdöntő ülése, valamint a magyar jegybank júniusi kamatmeghatározó ülésen tárgyalt, negyedéves inflációs jelentés. Úgy vélte: az MNB júniusi döntése alapján a jelenlegihez közeli szinteken érhet véget ez a kamatcsökkentési ciklus.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere több olyan tényezőt felsorolt, amely a monetáris enyhítés irányába mutat, ilyen például a hazai deviza Fitch-felminősítés miatti esetleges erősödése, illetve a lényegesen gyengébb első negyedéves magyar GDP-adat. Ugyanakkor a jelentős magyar béremelkedés, a nyersanyagárak visszapattanása, és a hazai inflációs folyamatokban mutatkozó változások óvatosságra inthetik a jegybankot – jegyezte meg.

Barczel Vivien, az Erste Bank makrogazdasági elemzője hasonló szempontokat vázolt, amelyet mérlegelhet a jegybank, azonban szerinte nem kizárt, hogy júniusban még tovább vágja a tanács az irányadó rátát, 0,75 százalékig, amely egyben a ciklus végét is jelentheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.