Az IMF megkegyelmezett Ukrajnának?

A Petro Porosenko vezette ország nyáron megkaphatja a következő IMF-hitelrészletet.

MTI
2016. 06. 06. 10:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tisztségviselő szavai szerint még néhány részletkérdés maradt, erről azonban többet nem árult el. Kiemelte viszont, hogy Ukrajnában sürgősen nyugdíjreformra van szükség. Szavai szerint a rendszer rosszul működik, ezért a nyugdíjasok többsége nem kap tisztességes nyugdíjat. A kérdés azonban – mint mondta – még nincs napirenden.

Az ukrán szociális minisztérium adatai alapján több mint 80 milliárd hrivnya, mintegy 899 milliárd forint a nyugdíjalap hiánya, amelyet az állami költségvetésből pótolnak. A kormány fontolgatja emiatt a nyugdíjkorhatár emelését, amit Andirj Reva szociálpolitikai miniszter múlt pénteki sajtónyilatkozata szerint előbb-utóbb Ukrajnának meg kell lépnie. A tárcánál korábban ugyanakkor azt mondták, hogy az IMF-fel kötött hitelmegállapodás nem írja elő a nyugdíjkorhatár emelését Ukrajnában, csak olyan mechanizmusokat követel meg, amelyekkel a nyugdíjalap egyensúlyba hozható.

Ukrajnában 60 év a férfiaknál a nyugdíjkorhatár, a nőknél idén még 57, de fokozatosan emelik 60 évre. A nyugellátásra való jogosultsághoz legalább 15 év munkaviszony szükséges. A nyugdíj mértéke május 1-je óta legalább 1130 hrivnya (12 700 forint), a legmagasabb kifizethető összeg pedig 10 740 hrivnya (120 670 forint).

Az IMF küldöttsége legutóbb májusban tekintette át Kijevben, hogyan teljesíti Ukrajna a tavaly megkötött hitelszerződés feltételeit. Az IMF 2015 márciusában 17,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Ukrajna számára, amelyet négy éven át több részletben tervez folyósítani. A kölcsön első részletét – 5 milliárd dollárt – 2015. március 13-án, a második részletet – 1,7 milliárd dollárt – augusztus 4-én kapta meg Kijev.

A múlt héten, az IMF egyik fontos feltételének eleget téve, az ukrán parlament alkotmánymódosítást fogadott el a bíróságok működésének megreformálása keretében. Petro Porosenko elnök múlt pénteki kijevi sajtótájékoztatóján bizakodóan nyilatkozott arról, hogy Ukrajna időben megkapja a következő kölcsönrészletet a valutaalaptól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.