Egymilliós is lehet a reálhozam a manyupoknál

Kérdés, hogy meddig tudnak fennmaradni a magánnyugdíjpénztárak.

MNO
2016. 06. 03. 7:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap emlékeztetett, hogy öt évvel ezelőtt darálták be az állami rendszerbe a magánnyugdíjpénztárakat. Akkor a visszalépett 3 millió pénztártag átlagosan 75-80 ezer forintot kapott vissza az államtól a megtakarításaiért cserébe. Akik maradtak, és most lépnének át az egypilléres rendszerbe, azoknál ez az összeg már egymillió forintnál is magasabb lehet, a visszalépők ugyanis most is ugyanúgy megkaphatják ezt a pénzt, mint öt évvel ezelőtt.

A Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint március végén már kevesebb mint 59 ezer tagja volt a négy megmaradt magánkasszának, akik azonban nem lehetnek biztosak abban, hogy hozzájutnak a teljes megtakarításukhoz. A reálhozam és a tagdíjkiegészítés ugyan biztosan felvehető, a hozam többi része és a befizetett tőke sorsa viszont kérdéses. A pénztártagok csak a nyugdíjkorhatár elérése után juthatnak hozzá ehhez az összeghez, akkor is kizárólag járadék formájában. Járadékot viszont egyelőre a négy megmaradt magánkassza közül egyik sem nyújt, a járadékszolgáltatások összege továbbra is nulla – írja a Világgazdaság.

Az is fontos kérdés, hogy nyugdíjpénztárak fenn tudnak-e addig maradni, amíg a tagjaik elérik a nyugdíjkorhatárt, illetve azután is, mikor a járadékot kell fizetni. A lap szerint a pénztárak tavaly és idén is nyereséget értek el működési szinten.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.