Eltüntetné az FHB veszteségét a Takarékbank?

Hetvenmilliárd forintért vehetik meg a Spéder Zoltán vezette FHB részvényeit.

MNO
2016. 06. 04. 15:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Takarékbank Zrt. rendkívüli közgyűlést hívott össze június 15-ére. Az Origo úgy értesült, hogy a társaság 70 milliárd forintért veheti meg a Spéder Zoltán vezette FHB részvényeit.

Amennyiben megtörténik az FHB többségi tulajdonrészének a megszerzése, Spéderék több évre el tudják tünteti veszteségüket. Azt a 30 milliárdos veszteséget, amelyet Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke szerint az FHB a szövetkezetekkel fizettetett meg. Demján Sándor Orbán Viktornak írt nyílt levelében Spédert és az FHB-t azzal is vádolta, hogy félretájékoztatták a kormányt és a miniszterelnököt a szektor számairól és pénzügyi adatairól.

Demján két dolog miatt tartja aggályosnak az FHB-részvények felvásároltatását:

– az FHB több tízmilliárd forintra rúgó veszteségét a takarékszövetkezeti szektornak kell finanszíroznia;

– másrészt azért, mert egy jól körülhatárolható üzleti kör nyerészkedik 130 ezer szövetkezeti részjegytulajdonos kárára.

A Takarékbank szerint ugyanakkor Demján nincs tisztában a szektor tényleges számaival, ezért jó hírnevük megsértése miatt jogi lépésekre készülnek – írja az Origo.

De nem csak az OTSZ-vezér írt levelet. Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség első embere Varga Mihályhoz fordult, úgy véli „a jelenlegi állami szabályozás előnyhöz juttatja a takarékszövetkezeti integráció tagjait más pénzintézetekkel szemben”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.