Így szívatja a szombathelyi LuK Savaria Kft. a munkásokat

Demonstrált a szakszervezet.

MTI
2016. 06. 08. 19:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezeti Szövetség nyugat-dunántúli régióvezetője elmondta: a határozott idejű munkaszerződések kötésének gyakorlata ellen kívánnak fellépni, ami szavai szerint öt éve folyik a LuK-nál, és a régió más vállalkozásainál is terjedőben van.

Kifejtette: noha a munka törvénykönyve szerint a határozott idejű szerződés érvényes, a szakszervezet álláspontja szerint azonban az ilyen szerződések többszöri, akár negyedévente, félévente történő hosszabbítgatása a joggal való visszaélés.

Hozzátette: dacára annak, hogy Szombathelyen és a térségében munkaerőhiány van, a LuK-nál mégis dolgozók tucatjaival kötnek újra és újra határozott idejű szerződéseket még olyan munkakörökben is, amelyekre álláshirdetésekben keresnek jelentkezőket.

A szakszervezeti vezető elmondta: a határozott idejű munkaszerződés hátrányos a munkavállaló számára, hiszen a szerződés lejárta után a munkáltatónál eltöltött idő ellenére sem jár semmiféle végkielégítés, ha pedig a cég rendelésállománya valamiért csökken, elég megvárni, amíg ezek a szerződések kifutnak, nem kell alkalmazni a csoportos létszámleépítésre vonatkozó szabályokat sem.

A demonstráción 25-30 Vasas szakszervezeti pólót viselő aktivista vett részt, ők a délután két órai műszakváltás előtt vonultak ki a gyár elé.

Molnár Ákos az MTI tudósítójának kérdésére elmondta: három héttel ezelőtt magasabb bérekért tartottak egy másik szakszervezettel közösen demonstrációt a LuK előtt. Szavai szerint a demonstráció is hozzájárult ahhoz, hogy a munkáltatóval sikeres bértárgyalásokat folytattak, és emelkedtek a munkabérek.

Hozzátette: a bértárgyalásokat követően azonban két szakszervezeti tisztségviselőnek, aki a demonstráción részt vett, illetve a sajtóban is nyilatkozott, nem hosszabbították meg a határozott idejű munkaszerződését.

Molnár Ákos kijelentette: a két elbocsátott szakszervezeti vezető ügyében az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulnak.

A sajtótájékoztató után felolvasták a Schaeffler-csoport – idetartozik a LuK Savaria Kft. is – brühli központjából érkezett üzenetet, amelyben az anyavállalat üzemi tanácsa és bizalmi testülete szolidaritását fejezte ki a demonstrálók céljaival, egyben gratulált a a szakszervezeteknek a magasabb bérek kiharcolásához. Azt írták, Németországban is fel kívánnak lépni a munkavállalók határozott idejű szerződéssel való foglalkoztatása ellen.

A LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. Vas megye egyik legeredményesebben működő autóipari beszállítócége, amelynek árbevétele 2013-ban meghaladta a 161,6 milliárd forintot, 2014-ben pedig a 199,3 milliárd forintot, adózás előtti nyeresége 2013-ban több mint 15 milliárd forint, 2014-ben pedig 13,8 milliárd forint volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.