Külföldi tejekre csapott le a Nébih

48-ból 22 külföldi tejet von ki a Nébih a pontatlan zsírtartalom-feltüntetés miatt.

MTI
2016. 06. 15. 9:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelik: a hatósági fellépésnek köszönhetően több tízezer liter, többségében 1,5 százalékos zsírtartalmú, a vásárlókat megtévesztő uht-tej kerül le a polcokról. Az érintett 22 termék közül 15 szlovákiai, 6 csehországi, 1 lengyelországi előállítótól származik.

A közlemény szerint a tejpiaci ellenőrzések során országszerte mintegy 300 élelmiszer-forgalmazónál végeztek mintavétellel egybekötött ellenőrzést a megyei kormányhivatalok és a Nébih ellenőrei. A szakemberek a nem magyarországi előállítású, alacsony áron értékesített uht-tejeket és félkemény sajtokat vizsgálták. Az országos akcióban 311 tétel uht-tejnél és 522 tétel félkemény sajtnál ellenőrizték a különböző élelmiszer-biztonsági, például jelölési és nyomonkövetési előírások teljesülését.

A tejzsír a tej értékes része, amelyet fölözés után például tejszín, vaj vagy tejföl készítésére használnak. A laborvizsgálatokon kiszűrt termékek zsírtartalma alacsonyabb volt, mint amit a gyártók a dobozon feltüntettek, megtévesztve ezzel a vásárlókat.

A hatóság a jövőben is folyamatosan vizsgálja a kereskedelemben kapható élelmiszereket, hogy kiszűrje a nem biztonságos, illetve a vásárlókat megtévesztő termékeket – közölte a Nébih.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.