OECD: Romlottak Magyarország kilátásai

Az NGM szerint majd a második félévben minden szebb lesz.

MTI
2016. 06. 01. 9:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen rontotta Magyarország idei gazdaság növekedésével kapcsolatos előrejelzését a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), de változatlanul hagyta a jövő évi GDP-bővüléssel kapcsolatos becslését.

Az OECD szerdán ismertetett országjelentésében egyebek között az szerepel, hogy idén 1,6 százalékkal nő a magyar bruttó hazai össztermék (GDP) a tavaly várt 2,4 százalék helyett. A párizsi székhelyű szervezet továbbra is 3,1 százalékos GDP-bővüléssel számol jövőre.

Az OECD várakozása megegyezik a konvergenciaprogramban szereplő prognózissal – hívta fel a figyelmet Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára. Hozzátette: a szervezet nem kellő súllyal vette figyelembe a következő negyedévekben várható kedvező folyamatok hatását az egész éves növekedésre.

A kormány várakozása szerint erős növekedési korrekció várható, az első negyedévi teljesítményt visszafogó hatások megszűnnek, és helyükbe a növekedést gyorsító tényezők lépnek – összegezte az államtitkár. 2016 második félében, a kabinet prognózisának megfelelően, a gazdaság növekedése ismét dinamikussá válhat – jelentette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.