Radioaktív anyag nyomában

Hatszáz tonna olvadék után kutatnak Fukusimában.

Horváth Attila
2016. 06. 01. 12:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körülbelül hatszáz tonna rendkívül radioaktív anyag után kutatnak a fukusimai atomerőműben, mert nem tudni, hogy a megolvadt fűtőanyag és fém, valamint beton keveréke pontosan hol van – jelentette az ABC ausztrál hírportál a létesítményt üzemeltető Tepco japán energiavállalat egyik illetékesére hivatkozva. A cég most először közölte, mennyi anyagot keresnek. A létesítmény leszereléséért felelős Maszuda Naohiro elmondta: becslések szerint nagyjából 200 tonna törmelék van minden egységben, így a három reaktorban összesen 600 tonnányi olvadt fűtőanyag-törmelék, beton és különböző fémek keveréke lehet.

Maszuda hozzáfűzte: a Tepco 2021-re meg akarja határozni, hol található olvadék, és neki akar látni, hogy eltakarítsa. Elismerte mindazonáltal, hogy az anyag eltávolításához szükséges technológia jelenleg még nem áll rendelkezésre.

A Tepco szerint a fukusimai atomerőmű stabilizálása és leszerelése három-négy évtizedet is igénybe vehet, költségei pedig több milliárd dollárra rúghatnak. Kan Naoto, aki a fukusimai szerencsétlenség idején az ország miniszterelnöke volt, most úgy nyilatkozott, hogy Tokió eddig 70 milliárd dollárnyi támogatást nyújtott a Tepcónak. Szerinte ugyanakkor a leszerelés valószínűleg több mint 240 milliárd dollárba fog kerülni, a művelethez szükséges negyvenéves becslést pedig optimistának nevezte.

A fukusimai atomerőműben a 2011. március 11-én bekövetkezett tóhokui földrengés és az azt követő cunami romboló hatásai súlyos nukleáris üzemzavarok és -balesetek sorozatát indították el. A földrengés utáni napokban a helyzet gyorsan eszkalálódott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.