Szocialista képviselőt perel Matolcsy György

A Magyar Nemzeti Bank elnöke személyiségi jogi pert indított Bárándy Gergely ellen.

MTI
2016. 06. 07. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hangsúlyozták, túlmegy a véleménynyilvánítás keretein, hogy a politikus az Országgyűlés plenáris ülésén lopással vádolta a jegybank elnökét. Ezért Matolcsy György a Fővárosi Törvényszékhez fordult a jogsértés megállapítása érdekében, és egyben elégtételt, sérelemdíj megfizetését kéri, valamint azt, hogy a politikust tiltsák el a jövőbeni jogsértéstől.

Felidézték, Bárándy Gergely szocialista politikus az Országgyűlés május 17-ei ülésnapján Rokonok? címmel azonnali kérdést intézett az MNB elnökéhez, és viszontválaszban a politikus lopással vádolta meg a jegybankelnököt.

Matolcsy György szerint a képviselő által megfogalmazottak nem tekinthetők a szabad, avagy a politikai véleménynyilvánítás határát át nem lépő kritikának vagy véleménynek, a politikus egyértelmű bűncselekménnyel vádolta az MNB elnökét, valamint környezetét és családját. Hozzátették, Bárándy Gergely kijelentése része annak a politikai hadjáratsorozatnak, amelynek célja Magyarország jegybankjának meggyengítése.

Az elnök személyének bűncselekménnyel vádolása ugyanakkor nem tekinthető olyan – politikai eszközként használt – véleménynek, amelyet a jegybank elnökének mint közéleti szereplőnek tűrnie kellene – hangsúlyozták. Az MNB elnöke továbbra is minden, a jegybank függetlenségét sértő vagy korlátozni próbáló pártpolitikai nyomásgyakorlást visszautasít – áll a közleményben.

Bárándy Gergely MSZP-s parlamenti képviselő szerint az, hogy az MNB elnöke pert indított vele szemben, mutatja, hogy Matolcsy György attól fél, a szocialisták feltárják és nyilvánosságra hozzák a „lavinaszerűen kibukó jegybanki visszaéléseket”.

A szocialista politikus keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az MNB a nap folyamán közölte: Matolcsy György, a jegybank elnöke a jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi joga megsértése miatt polgári pert indított Bárándy Gergely ellen, amelyben egyebek mellett 1 millió forint sérelemdíj megfizetését kéri.

Bárándy Gergely, aki az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának alelnöke is, közleményében azt írta: Matolcsy György azért indított pert vele szemben, mert „bírálni merte” tevékenységét. Szerinte a jegybank elnöke attól is fél, hogy számon kérik rajta, elnöki ciklusa alatt „rokonai hogyan juthattak sok milliárd forinthoz” az MNB és alapítványai pénzéből. Úgy fogalmazott: Matolcsy György szánalmas lépésével akarja megfélemlíteni az ellenzéki képviselőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.