Újabb hitelt vett fel Magyarország

Megnyílt az Európai Beruházási Bank Csoport budapesti irodája, itt jelentették be a hitelfelvételt.

MNO
2016. 06. 13. 8:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmincmilliárd forint értékű hitelt vett fel Magyarország oktatási célú fejlesztésekre az Európai Beruházási Banktól (EIB) – jelentették be utóbbi budapesti irodájának megnyitóján a Hvg.hu szerint.

A hétfő reggel megkötött szerződésben szerepel az Európai Tanács Fejlesztési Bank is, magyar részről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter írta alá a paktumot.

A pénzből tantermeket, tornatermeket, uszodákat és óvodákat is fejlesztenek – derül ki a portál beszámolójából. A tájékoztatón – amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is ott volt – kiderült továbbá, hogy hosszú lejáratú, kedvező árazású hitelről van szó.

Magyarországnál kevés jobb partnere lehet az Európai Beruházási Banknak, mert az ország nemcsak mondja, hogy érdekelt Európa sikerében, hanem tesz is érte – mondta az MTI szerint Orbán Viktor miniszterelnök az EIB budapesti irodájának hivatalos megnyitó ünnepségén, hétfőn.

A Magyar Tudományos Akadémián tartott ünnepségen a kormányfő beszédében kiemelte: Magyarország 2010 óta olyan gazdaságpolitikát folytat, amelynek a növekedés áll a középpontjában, gazdasági növekedése most és középtávon is jóval az EU átlaga felett alakul.

Úgy vélte, az elért eredmények joggal töltenek el minket büszkeséggel, de amit eddig elvégeztünk, az csak a fele annak, amit az ország elérhet. Magyarország képes lehet arra, hogy mostani gazdasági teljesítményét megduplázza, és ez nemcsak lehetőség, hanem kényszer is, középtávon ezt kell elérni – hangsúlyozta.

Orbán Viktor üdvözölte, hogy az eseményen mintegy 30 milliárd forint értékben refinanszírozási szerződéseket írtak alá tornatermek, uszodák, sportpályák és óvodák építéséről.

Werner Hoyer, az EIB elnöke közleményük szerint elmondta: „Az EIB-csoport budapesti irodája támogatni fogja az EIB-csoport magyarországi tevékenységét. Az EU bankja már nagyon gyümölcsöző együttműködésre tekinthet vissza ebben az országban: amióta az EIB 1990-ben megkezdte magyarországi tevékenységeit, összesen 19,3 milliárd euró összegű hitelnyújtási kötelezettségvállalást tett a legkülönbözőbb területeken. Az új képviselet lehetővé teszi az EIB számára, hogy közelebb legyen magyarországi partnereihez és az érdekelt felekhez, még tovább növelje teljesítőképességét a hitelezés tekintetében, és erősítse kínálatát a technikai és pénzügyi tanácsadás terén.”

Az EIB-csoport magyarországi irodájának megnyitása összhangban áll az EIB uniós tagállamokbeli jelenlétének fokozására irányuló politikájával. Az uniós fővárosokban való fizikai jelenlét lehetővé teszi a piachoz való közelséget és a nemzeti hatóságokkal folytatott szorosabb intézményi párbeszédet, és ezáltal hozzájárul a projektek meghatározásának és az új műveletek értékelésének javításához.

Az EIB jelenleg 20 uniós tagállamban és 19 unión kívüli országban tart fenn irodát, előmozdítva az üzleti és a szakpolitikai párbeszédet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.