Bangladesben veti meg lábát a Roszatom

Az atomerőmű költsége 12,6 milliárd dollár, ebből az oroszok 11,38 milliárd dollárt biztosítanak.

MTI
2016. 07. 19. 14:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország atomenergia-hivatala, a Roszatom és az ázsiai ország állami atomenergia-ügyi bizottsága tavaly decemberben írt alá megállapodást egy nukleáris erőmű felépítéséről.

Az energiahiánnyal küzdő Bangladesnek eddig nem volt atomerőműve. A fővárostól, Dakkától 160 kilométerre fekvő Ruppur mellett, a Gangesz folyó partján építi fel az orosz kivitelező az erőművet, amelyet két, egyenként nettó 1085 MWt (bruttó 1170 MWt) teljesítményű VVER–1200 típusú reaktorral szerelnek fel. A tervezői munkát a Roszatom cégcsoporton belül a Nyizsnyij Novgorod-i Atomenyergoprojekt mérnöki iroda végzi, az építkezés pedig az Atomsztrojekszport feladata.

A tervek szerint az alapkövet 2017 nyarán teszik le. Az építkezés teljes költsége 12,6 milliárd dollár, ebből az orosz fél 11,38 milliárd dollárt biztosít hitel formájában. A harmincéves lejáratú hitelt 2017 és 2024 között használhatja fel Banglades, a törlesztést 2027 márciusában kell megkezdenie.

A projekt pénzügyi részében orosz részről a Vnyesekonombank, bangladesi részről pedig a Sonali Bank vesz részt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.