Hamar elapadt a tejpénz

Jövőre 4,3 milliárd forintot szánnának a programra.

Tóth László Levente
2016. 07. 19. 14:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tudják a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál (Klik), hogy a kormány csökkentette az iskolatejprogram támogatását, s a korábbi 175 helyett szeptembertől már csak hozzávetőleg száz járásban kapnak ingyen tejterméket az iskolások. Ehhez képest egy kormány-előterjesztésben az szerepel, hogyan lehet növelni a programban részt vevők létszámát. Lapunk úgy értesült, hogy a kormány a holnapi ülésén napirendre tűzi az iskolatejprogramot.

A kérdés megtárgyalása már csak azért sem tűrhet halasztást, mert az idei éves keret fele már az első negyedévben elfogyott, mostanra pedig gyakorlatilag a teljes éves előirányzatot felhasználták.

A tavalyelőtti iskolaévben mintegy 3,4 milliárd forintot folyósítottak az intézményfenntartók és szállítók részére a program keretében – szemben a 2010-ben kifizetett 400 millióval – derül ki az adatokból.

A programban részt vevő iskolásoknak és óvodásoknak kiosztott tejtermékek értéke alapján az MVH 2014-ben főként azért fizetett ki mintegy egymilliárd forinttal nagyobb összeget támogatásként, mint az előző évben, mert a korábbi évekhez képest nőtt a program népszerűsége, és a programban részt vevő gyerekek száma.

Ehhez képest eléggé érthetetlen, hogy az iskolatejprogramra idén miért csak 2,6 milliárd forintot terveztek be, miközben a 2012/2013-as tanévben szállítási időszakonként átlagosan 250 ezer gyerek részesült ellátásban, de a következő tanévben már 345 ezren, s a részt vevő intézmények és gyerekek száma azóta is nő. Lapunk ugyanakkor arról értesült, hogy jövőre már 4,3 milliárd forintot szán a kabinet a programra.

A program ráadásul a magyar költségvetés és az Európai Unió társfinanszírozásában valósul meg, igaz, az uniós arány legutóbb még a 20 százalékot sem érte el. Tisztán közösségi forrásból csak a középiskolákban tanulók kapják a tejtermékeket, az óvodások, az általános iskolások, valamint a sajátos nevelési igényű óvodások és tanulók részére pedig részben közösségi, részben pedig központi költségvetési forrásból finanszírozzák.

A 26 milliárdos agrárpiaci és egyéb agrártámogatási keretben ugyanakkor lapunk információi szerint van még felhasználható forrás az iskolatejprogram további működtetéséhez szükséges fedezetre. A keretből az agrárpiacot támogató intézkedések közül a belpiaci intézkedésekre uniós forrásból áprilisig folyósított összeg 1,8 milliárd forintot tett ki az erre tervezett 16 milliárd forintból, az intervenciós költségekre és a külpiacot támogató intézkedésekre nem is történt kifizetés az első negyedévben. Igaz, az intervenció a tejpor kapcsán már elkezdődött. Sovány tejpor felvásárlására a 2016. április 1. és szeptember 30. közötti időszakban meghatározott 109 ezer tonnás keretet meghaladó mennyiségre is van lehetőség, pályázat keretében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.