Varga: Euró nem biztos, hogy lesz, de lehet

Az évtized végén érdemes elővenni a kérdést.

MNO
2016. 07. 22. 8:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Euró nem biztos, hogy lesz, de lehet – mondta el a nemzetgazdasági miniszter Tusnádfürdőn a Hír TV-nek.

Varga Mihály szerint míg Magyarország 2010-ben egyetlen egy feltételét sem tudta teljesíteni az euró bevezetésének, most egy kivételével mindegyiket tudja, az árfolyamrendszerbe nem léptünk még be.

Magyarország elérte azt, hogy 2016-ban mérlegelheti, hogy csatlakozni akar-e az euróövezethez. De ez még ma nem aktuális, ma ez nem kérdés, Magyarország a felkészülési időszakban van és egyelőre nem kíván az övezethez csatlakozni – amely még egy kis átalakításra szorul az elmúlt évek gazdasági problémái miatt –, az évtized végén lehet reális ennek a felvetése – közölte.

A nemzetgazdasági miniszter pár napja az euróval kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy „nem tartja alaptalannak az évtized végi csatlakozást”. A Magyar Hírlapnak adott interjúban a tárcavezető hozzátette, erre akkor van esély, ha a gazdasági folyamatok tartósak maradnak, és az uniós fejlettségi átlaghoz közelebb kerülünk, valamint a hazai termelékenység is tovább javul.

Varga Tusnádfürdőn arról is beszélt, hogy ha rossz árfolyamon csatlakozunk az euróövezethez, ha nem elég jó a teljesítményünk az övezet átlagához képest, akkor rosszul járhatunk az euró bevezetésével.

A nemzetgazdasági miniszter a Hír TV-nek adott interjúban beszélt az újonnan létrejövő gazdasági kormánykabinetről is. Szerinte az, hogy ő vezeti, nem jelenti, hogy közelebb kerül a miniszterelnöki székhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.