Bevásárolta magát az állam az Erste Bank Hungarybe

Lezárult a részesedésvásárlás a vételár elutalásával.

MTI
2016. 08. 12. 12:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a megállapodás alapján a bankot továbbra is az Erste-csoport irányítja majd, de a magyar állam egy külső tagot delegál a bank igazgatóságába és egy tagot a felügyelőbizottságába. Az igazgatóságban Marczinkó Zoltán, az NGM helyettes államtitkára képviseli a kormány érdekeit. A felügyelőbizottság kormány által delegált tagja Zsolnai Alíz, az NGM főosztályvezetője.

Felidézték, a felek június 20-án írták alá a részesedések adásvételéről szóló szerződéseket, amelynek alapján a magyar állam és az EBRD külön-külön 38,9 milliárd forintot fizetett a 15-15 százalékos részvénycsomagért. Az árat külső szakértők közreműködésével, piaci értékelés alapján alakították ki.

Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár a közlemény szerint elmondta: a gazdasági növekedés szempontjából kiemelten fontos, hogy az Erste Bank hosszú távon is elkötelezett Magyarország iránt. A bank gyorsan bővülő hitelezése segíti a magyar vállalkozásokat, hogy könnyebben jussanak a működésükhöz és beruházásaikhoz elengedhetetlen forrásokhoz, ezzel is segítve a magyar gazdaság további növekedését. Az Erste Bank erősödő üzleti aktivitása egyben pénzügyi szempontból is kedvező befektetéssé teszi az állami részedésvásárlást, ezt támasztja alá a pénzintézet első félévi pozitív eredménye is.

A tranzakció része az EBRD-vel és a magyar állammal tavaly február 9-én kötött egyetértési megállapodásnak. A dokumentumban a magyar kormány – többek között – vállalta, hogy jelentősen csökkenti a bankadót és a pénzintézeteket érintő szabályozási kérdésekben szorosabban egyeztet a bankszektorral. A kormány ígéretéhez híven 2016-ban és 2017-ben összesen mintegy 80 milliárd forinttal csökkentette a pénzügyi szervezetek különadóját és eleget tett a megállapodásban foglalt egyéb elvárásoknak – áll az NGM közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.