Csökkent az ipari termelés

Az ipari termelés volumene 0,3 százalékkal elmaradt júniusban az egy évvel korábbitól.

MTI
2016. 08. 05. 9:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés az év első hat hónapjában 2,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított termelési kibocsátás júniusban 2,4 százalékkal csökkent.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: az ipar minden fontosabb ágazatában alacsonyabb volt a növekedés júniusban, mint az előző hónapokban, a dinamika csökkenése nem koncentrálódott egy területre.

Kitért arra, hogy a járműgyártásban is alacsonyabb volt júniusban a növekedés dinamikája, mint az előző hónapban volt, júniusban a gépipari ágazatban volt nagyobb termelés-visszaesés. Felhívta a figyelmet a bázishatásra is, 2015 júniusban viszonylag magas volt az ipari termelés – tette hozzá.

Az idén a második negyedévben az ipar határozott növekedést mutat az első negyedévhez, illetve az előző évi bázishoz képest is – hangsúlyozta. A KSH augusztus 12-én teszi közzé a 2016. júniusi ipari termelés második becslését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.