Ezzel a pályázattal nyert drágábban a Századvég

A Transparency International perelte ki.

LD
2016. 08. 19. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel egy évig tartott a pereskedés, de végül a Fővárosi Ítélőtábla júniusban jogerősen kötelezte a Magyar Nemzeti Bankot a Századvég győztes pályázatának kiadására. Ismert, az MNB három évre szerződött a Századvég Politikai Iskola Alapítvánnyal nettó 1,8 milliárdért stratégiaalkotásra, kutatásra és PR-feladatok elvégzésére. A Transparency International kiperelte azt a pályázatot, amivel a Századvég a Kopint-Tárkinál 700 millióval többért nyerni tudott – olvasható az Átlátszó cikkében.

A Kopint-Tárki saját mintatanulmányában az energiaárak alakulásának és a különböző országok monetáris politikájának összefüggéseiről írt, a tender elbukása után pedig közzétette pályázatát. A Századvég most olvasható mintatanulmánya három, újszerűként bemutatott egészségügyi eszközről szól. Ezek közül az egyik az elektronikus beteg-nyilvántartási rendszer, a másik a TeleStroke hálózat, a harmadik pedig a „távoli betegfigyelés.” A mintatanulmány nem túl hosszú, alig néhány oldalas.

Az MNB tavaly januárban írta ki a közbeszerzési hirdetményt, ebben kutatáselemzésre, stratégiai tanácsadásra, kommunikációs feladatokra keresett partnert. A kért mintatanulmánnyal szemben több elvárás volt: az egyik, hogy mutasson be Magyarország szempontjából releváns, a világgazdaság szempontjából fontos országokban sikeresen alkalmazott társadalom- és gazdaságpolitikai meglátásokat. Értékelni kellett a szakpolitikai javaslatok átvételének monetáris politikára gyakorolt lehetséges hatását is.

A bírálatnál a vállalási árat elvileg jóval inkább figyelembe vették, mint a mintatanulmányt. A Kopint-Tárki ajánlata 650 súlyozott pontszámot kapott, a Századvégé 447-et. Igaz, a tevékenységre vonatkozó ajánlat értékelésénél sokat javított a Századvég. A mintatanulmány értékelését viszont 100/10 arányban a Századvég nyerte. A vesztes fél aztán előzetes vitarendezési kérelmében kétségbe vonta, hogy a Századvég tanulmánya megfelelt volna az előírt szempontoknak. Az ajánlatkérő viszont úgy látta, a jegybanki stratégiai tervezéshez szükséges részletezettséget megkapta a Századvégtől.

Az MNB honlapján azt írta, az elmúlt egy évben 24 lakossági felmérést, 26 szakpolitikai tanulmányt, 12 vállalati konjunktúrakutatást és 39 szakpolitikai tanácsadást tettek le a jegybank asztalára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.