Hernyógate: végül fizetett a bíróság

Gabnai Ernő nemhogy hernyókat nem irtott ki, még a rovarok élőhelyében sem tett kárt.

Tóth László Levente
2016. 08. 22. 14:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú procedúra után, de megkapta a számára megítélt összeget, vagyis a valamivel több mint 13 millió forintos perköltséget az a gazda, akit előbb természetkárosítás címén horribilis nagyságú kártérítés megfizetésére kötelezett volna az ügyészség, de végül a bíróságon felmentették. Mint arról már beszámoltunk, Gabnai Ernőt azzal vádolták meg, hogy a saját földterületén 2012 decemberében több ezer példányt pusztított el a védett keleti lápi bagolylepke hernyójából. A különleges lepkefaj egyedeinek eszmei értéke 250 ezer forint, a vádhatóság ezért másfél milliárdot követelt a férfitól.

– A négy évig húzódó bírósági eljárás alatt kiderült, hogy Gabnai Ernő nemhogy hernyókat nem irtott ki, még a rovarok élőhelyében sem tett kárt – ismertette lapunkkal az ügyben közbenjáró Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője. Felidézte: a bíróság 2014. november 18-án első fokon, 2016. június 3-án pedig másodfokon is felmentette Gabnai Ernőt, és arról is döntött, hogy a perköltséget az állam kell hogy állja, vagyis az első fokon eljáró Debreceni Törvényszék. A bíróság azonban nem fizetett. Először számlát kért a férfitól, de csak a másodfok perköltségét, 381 ezer forintot akartak átutalni neki.

Kis magyar igazságszolgáltatási abszurd. Kívülről nézve. Belülről egy szerencsétlen ember szerencsére alapvetően pozitív fordulatot vett története. De mégiscsak abszurd, felfoghatatlan, érthetetlen, tarthatatlan. György Zsombor jegyzete.

Gabnai Ernő ügyvédje, Zeke László szerint eleve abszurd volt, hogy a bíróság feltételhez kötötte saját jogerős ítéletének végrehajtását, nem beszélve arról, hogy számlát csak szolgáltatásra és termék értékesítésére lehet kibocsátani. Ügyfele pedig magánszemély, akit magánszemélyként vádolt meg az ügyészség. Ezért újabb kérelemmel fordultak a törvényszékhez, ám pénz helyett megint csak levél érkezett. A Debreceni Törvényszék azt írta, hogy fizetnének, de nem tudnak, az átutaláshoz szükséges összeggel ugyanis nem rendelkeznek, azt az Országos Bírósági Hivataltól (OBH) kell megkérniük.

A gazdának elfogyott a türelme, és végrehajtási eljárást kezdeményezett. Itt lépett a képbe Magyar Zoltán, aki a fentiek alapján Handó Tündéhez, az OBH elnökéhez fordult, akitől kérte: közölje, mikorra várható Gabnai Ernő számára a fenti kifizetés. Ezt mi is megkérdeztük. Válasz a Debreceni Törvényszéktől érkezett, azt közölve, hogy a pénzt átutalták, Zeke László pedig megerősítette lapunknak, hogy ügyfele a megítélt összeget megkapta. Ennek ellenére kálváriája nem ért véget, az ügyben ugyanis a kártérítési per mellett természetkárosítás bűntettével is indítottak ellene eljárást. Ez ügyben ősszel várható előrelépés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.