Keményen odacsapott Tarsolynak és Marcsikának az MNB

Több mint 1,3 milliárd forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki négy cégre a jegybank.

MTI
2016. 08. 04. 14:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-re engedély nélküli pénzügyi és befektetési szolgáltatás miatt 550 millió forint, a Kun-Mediátor Szolgáltató Kft.-re és a Business Telecom (BTel) Nyrt.-re pedig jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt 500 millió, illetve 243 millió forint bírságot szabott ki a jegybank. A Credit-Investement Kft.-t 60 millió forint bírsággal sújtotta az MNB, mert a cég bejelentés hiányában közvetített pénzügyi szolgáltatást.

Hangsúlyozták, hogy a jogosulatlan szolgáltatók, illetve a pilótajátékok megtévesztően ígérnek akár rövid távon valószínűtlenül magas hozamokat, nemegyszer tőke- vagy hozamgaranciával.

A jegybank közleménye szerint az ügyfeleket nem éri anyagi hátrány követelésük érvényesítésekor a jegybanki intézkedés nyomán. Azon magánszemély ügyfelek – jogosulatlan tevékenység miatti – követelései, akik nem gazdasági tevékenységük keretében szerződtek az érintett társaságokkal, megelőzik az MNB által kiszabott piacfelügyeleti bírság összegét egy felszámolási eljárás során a kielégítési sorrendben, fejtették ki.

A Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-t a jegybank 450 millió forint bírsággal sújtotta jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás, illetve 100 millió forinttal engedély nélküli befektetési szolgáltatás miatt. A cég az MNB engedélye nélkül üzletszerűen gyűjtött betétnek nem minősülő más visszafizetendő pénzeszközt a befektetőktől. (A jegybank felhívta a figyelmet, hogy a társaság nem keverendő össze a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt.-vel.)

A Kun-Mediátor Szolgáltató Kft.-nél a Magyar Nemzeti Bank feltárta, hogy a cég felügyeleti engedély hiányában tiltott pénzügyi szolgáltatást végzett, mivel üzletszerűen betétnek nem minősülő más visszafizetendő pénzeszközt gyűjtött a befektetőktől.

A Business Telecom (BTel) Nyrt.-t 215 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a jegybank visszafizetendő pénzeszköz gyűjtését célzó, 28 millió forinttal pedig az engedély nélküli pénzkölcsön-nyújtási tevékenysége miatt.

A Credit-Investement Kft.-nél az MNB megállapította, hogy a társaság felügyeleti bejelentés hiányában tiltott pénzügyi szolgáltatást közvetített, mivel üzletszerűen függő ügynökként közvetített pénzügyi szolgáltatást a BTel Nyrt. ügyfelei számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.