Kendernagyhatalmat csinálnak Magyarországból?

A Földművelésügyi Minisztérium rendeletmódosításával újjáéledhet az iparikender-termesztés.

MTI
2016. 08. 11. 7:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kKormány.hu honlapon megjelent, jelenleg társadalmi egyeztetés alatt lévő rendelettervezet elsősorban az alacsony tetrahidrokannabinol-tartalmú kenderfajta fogalmát és termesztésének feltételeit pontosítja, így lehetőség nyílhat arra, hogy a gazdálkodók szabadon foglalkozzanak a haszonnövény termesztésével.

A módosítás szerint a gazdálkodók csak fémzárolt vetőmagot használhatnak, a termesztést be kell jelenteniük, erről a hatóság termesztési igazolást állít ki és tájékoztatja a rendőrséget is. A lap felidézte, korábban előfordult, hogy az ipari kendert termesztő gazdával szemben a rendőrség eljárást kezdeményezett, ez most nyilvántartás alapján könnyen tisztázható lehet.

A Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint mintegy harminc-negyven hektáron foglalkoznak kendervetőmag termesztésével a gazdálkodók, míg az ipari felhasználásra további kétszáz hektáron vetettek az idén a haszonnövényből, de a bővülő kereslet hatására egyre nagyobb területen foglalkozhatnak kendertermesztéssel a gazdálkodók. A kenderből készített termékeket az élelmiszer- és kozmetikumgyártás mellett a papír- és a textilipar, az építő- és az autóipar, valamint az állattenyésztés is felhasználja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.