Kifizette a főtulajdonos a Zsolnay tartozásait

Ezzel együtt kezdeményezte a társaságával szembeni felszámolási eljárás megszüntetését.

MTI
2016. 08. 04. 15:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főtulajdonos az MTI érdeklődésére elmondta, hogy mintegy 390 millió forintos összeget fizettek ki. Az MTI-nek eljuttatott közlemény szerint az ügyvédi letétben lévő összeget a cég jogi képviselője utalta át a felszámolási eljárást kezdeményező WHB Vagyonkezelő Kft.-nek.

Bachar Najari július közepén jelentette be, hogy letétbe helyezett 400 millió forintot a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zsolnayval szembeni követelésének fedezetéül, hogy a felszámolást megakadályozzák, bár a tartozás jogosságát és összegét vitatták.

Cséplő Petra, az igazgatóság elnöke akkor közölte: arra várnak, hogy a bíróság kimondja, kinek kell a tartozást utalni, ugyanis a követelést az MFB eladta a West Hungária Baunak (WHB). Megjegyezte, hogy ők 260 millió forintos vételi ajánlatot tettek az MFB-nek, ám tudomásuk szerint ennél jóval alacsonyabb áron értékesítették a követelést. Az MFB utóbb közleményt adott ki, amely szerint a követelést jogszerűen értékesítették, miután a Zsolnay hosszú ideig nem törlesztette tartozását.

A csütörtöki közlemény szerint a Zsolnay csütörtökön kezdeményezte a Zalaegerszegi Törvényszéken a felszámolási eljárás haladéktalan megszüntetését és az ideiglenes vagyonfelügyelő visszarendelését, akinek működését a közleményben aggályosnak minősítették.

Mint írták, az elmúlt hetekben több mint félmilliárd forintot költött a Zsolnay megmentésére Bachar Najari, aki szerint sajnálatos, „hogy ez az összeg nem a gyár fejlődését segítette vagy a Zsolnay-márka presztízsét erősítette, hanem spekulatív üzleti módszerekkel élő emberek extraprofitjává vált”.

A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 2013 óta van Bachar Najari többségi tulajdonában. A svájci–magyar üzletember 180 millió forintért szerezte meg a 74,5 százalékos tulajdonrészt, vállalva, hogy 2014 őszéig félmilliárd forint tőkejuttatást is nyújt a gyárnak.

A város és az új tulajdonos kapcsolata azonban megromlott, miután a cég a tőkejuttatást nem hajtotta végre határidőre, és kötelezettségét egy hajmáskéri ingatlan apportálásával teljesítette. A pécsi önkormányzat a vitatott ingatlanapport miatt 300 millió forintos kártérítési pert indított a zrt.-vel szemben a Fővárosi Törvényszéken.

A tulajdonosok viszonyát tovább rontotta, hogy a kormány idén februárban stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a manufaktúrát a csődtörvény alapján, ehhez a fő tulajdonosi kör szerint nem volt jogalap.

A cégnél április végén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) büntetőeljárást indított költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával. A korábban bűnügyi zárlat alá vett árukészletét azonban a porcelánmanufaktúra időközben visszakapta, miután a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség hatályon kívül helyezte a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága által kezdeményezett házkutatás és lefoglalás elrendeléséről szóló határozatot.

A Zsolnayhoz június végén rendelt ki ideiglenes vagyonfelügyelőt a Zalaegerszegi Törvényszék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.