„Koronaékszert” vásárolt a Pfizer

A gyógyszeripari óriás 14 milliárd dollárért vásárol fel egy amerikai biogyógyszerészeti céget.

MTI
2016. 08. 22. 13:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzőleg a The Wall Street Journal című lap számolt be az ügyletről, és arról, hogy már hétfőn bejelenthetik a hírt. A lap megfogalmazása szerint a Medivation „valóságos koronaékszer” a rákbetegségek gyógyításának piacán.

A Wall Street Journal úgy tudja, hogy a Medivation legismertebb gyógyszeréből, a prosztatarák gyógyítására használt Xtandi nevű készítményből évi 2 milliárd dollárnyit adnak el, és szakértők szerint a forgalom akár a duplájára is nőhet a jövőben.

A Medivation iránt mások is érdeklődtek korábban, így például a francia Sanofi Pasteur, de a megajánlott felvásárlási összeg rendre elmaradt az amerikai cég vezetése által várttól.

A Pfizer mostani ajánlata szerint részvényenként 81,50 dollárt fizetne a tulajdonosoknak. A tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben a Medivation árfolyama 19 százalékkal, 80,01 dollárra ugrott a hírre.

A Pfizer legutóbb májusban számolt be némileg hasonló tranzakcióról, akkor az amerikai Anacor Pharmaceuticals felvásárlását jelentette be 5,2 milliárd dollárért. A Pfizer 99,25 dollárt ajánlott készpénzben egy Anacor-részvényért, ami akkor 55 százalékkal haladta meg a papír napi árfolyamát.

Az 1849-ben alapított Pfizer tavalyi forgalma csaknem 50 milliárd dollár volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.