Nem titkolódzhat a jegybank

Bíróság írhatja elő a biztonsági szolgálat adatainak kiadását.

MN-összeállítás
2016. 08. 19. 12:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehetnek olyan adatok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) biztonsági cégének működésével kapcsolatosan, amelyek nyilvánosságra kerülése kockázatot jelenthet, de nem zárkózhat el kategorikusan a szolgálat működésével kapcsolatos adatok kiadása elől a szervezet – erősítette meg korábban már ismertetett álláspontját a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Péterfalvi Attila. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke arról is beszélt, jogosan zárkózhat el olyan adatok nyilvánosságra hozatala elől a jegybank, mint például hogy mely telephelyen mit, hányan és milyen felszereléssel őriznek, de a nem érzékeny adatok kiadását nem tagadhatja meg. Így nem zárkózhat el a szolgálat költségvetési adatainak nyilvánosságától, s anonim módon a bérekre vonatkozó információk megosztása is kérhető.

A Hír TV egy korábbi műsorában Hidvéghi Balázs, a nemzeti bank szóvivője a témával kapcsolatban arról beszélt, tanulmányozzák az adatvédelmi biztos véleményét, s később döntenek az adatok nyilvánosságra hozataláról. Kifejtette, nem volna jó sem az országnak, sem a jegybanknak, ha minden, a biztonsági szolgálattal kapcsolatos információ napvilágra kerülne.

– Amennyiben a jegybank nem adja ki a kért nem érzékeny adatokat, úgy a hatóság nem tehet semmit, a kérelmező viszont perre mehet az ügyben. Ha pedig a bíróság úgy dönt, akkor kötelesek kiadni az adatokat – mondta Péterfalvi Attila.

A kérdés akkor került a nyilvánosság elé, amikor Harangozó Tamás, a szocialisták frakcióvezető-helyettese az információszabadságról szóló törvény alapján adatokat kért a jegybank biztonsági cégével kapcsolatosan, de azt a jegybank megtagadta. A kezdeményezés apropója az volt, hogy az Index cikke szerint volt titkosszolgálati vezetőket és elitkommandósokat is leszerződtetett az intézmény. Később hivatalosan is megerősítették, hogy Göbölös László, az Alkotmányvédelmi Hivatal volt főigazgatója, valamint e hivatal két korábbi igazgatója: Dobra Tibor egykori jogi igazgató és Görög Sándor volt műveleti főigazgató-helyettes (egyben a Katonai Biztonsági Hivatal volt igazgatója) is a nemzeti banknak dolgozik. De Bakonyi András, a Terrorelhárítási Központ egyik korábbi harci kiképző tisztje is szerepel az MNB-Biztonsági Szolgáltatások Zrt. fizetési listáján.

A jegybank biztonsági megerősítésének indoklását az intézmény 2015-ös éves jelentéséből ismerheti meg az érdeklődő. Eszerint „a megnövekedett őrzés-védelmi feladatok sikeres végrehajtásának elengedhetetlen feltétele az őrlétszám további emelése, a magas színvonalon kiképzett, és speciális szaktudással rendelkező őrszemélyzet biztosítása, amelyhez az állomány adott részének felkészítése és vizsgáztatása sikeresen megtörtént”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.