Nem várt lépés a Zsolnay-ügyben

A pécsi önkormányzat eladja az általa létrehozott Ledina Kerámia Kft.-t.

MTI
2016. 08. 12. 17:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Girán János (Fidesz–KDNP), Pécs alpolgármestere az MTI-nek későbbre ígért bővebb tájékoztatást az ügyben.

A Bama.hu hírportál pénteken azt írta, a pécsi önkormányzat tárgyalt a Ledina eladásáról egy budapesti székhelyű céggel, amelynek közvetett tulajdonosai közt található egy Ciprusra bejegyzett cég.

Az önkormányzat a portál kérdésére azt közölte: a város a Ledina Kerámia Kft.-t azért alapította, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. dolgozóinak munkahelyét és munkáját biztosítsa, az új tulajdonossal ez a cél és vállalás erősödik meg.

A Bama.hu beszámolt arról is, hogy legalább két napot csúszik a Ledina-dolgozók júliusi bérének a kifizetése. Az önkormányzat úgy tájékoztatta a hírportált, hogy „a Ledina dolgozóinak a bérét az új tulajdonos finanszírozza meg, ehhez pedig szükség van az új tulajdonossal való szerződéskötés lebonyolítására, ami jelenleg folyamatban van”. Az önkormányzat a portál azon értesülését is megerősítette, amely szerint a Ledina dolgozói 10 százalékos béremelést kapnak.

A pécsi közgyűlés a céget májusban azért hozta létre, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését. Az új céghez június elején át is szerződött a Zsolnay több mint 170 alkalmazottjából 130.

A Pécsi Ítélőtábla múlt szerdán közölte, hogy felülbírálta az első fokon eljáró Kaposvári Törvényszék cégbíróságának július eleji döntését, amely elutasította az LK bejegyzés iránti kérelmét, így a cég jogerősen bejegyezhető.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. e héten szerdán tudatta az MTI-vel, hogy soron kívül megszüntette a zrt. elleni felszámolási eljárást a Zalaegerszegi Törvényszék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.