Rontott a Fitch a törökök kilátásain

Negatívra rontotta a török adósosztályzat kilátását a Fitch Ratings, leminősítés jöhet.

MTI
2016. 08. 20. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést elsősorban azzal a véleményével indokolta, hogy a múlt havi sikertelen puccskísérlet a politikai stabilitást fenyegető megnövekedett kockázatokat jelezte. A politikai bizonytalanság várhatóan a török gazdaság teljesítményére is hatással lesz és kockázatot jelent a gazdaságpolitika egészére – áll a Fitch elemzésében. Ha a cég a jelenlegi szintről leminősíti a török szuverén adósbesorolást, azzal Törökország ennél a hitelminősítőnél elveszítené befektetési ajánlású osztályzatát.

Ha ez megtörténik, Törökországot az intézményi befektetők többé nem tekintenék befektetésre ajánlott kategóriájú államadósnak. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy az adott szuverén vagy kereskedelmi adósosztályzatot befektetésre ajánlottnak tartják-e vagy sem, és egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor\'s már korábban megvonta Törökországtól a befektetési ajánlású besorolást.

Az S&P legutóbb éppen egy hónapja minősítette le a török államadós-besorolást, és e lépése óta immár két fokozattal gyengébb szuverén osztályzatot tart érvényben Törökországra, mint a Fitch Ratings és a harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody\'s Investors Service.

Ráadásul nemrégiben a Moody\'s leminősítési felülvizsgálat alá vette Törökország Baa3 szintű – szintén még épphogy befektetési ajánlású – adósbesorolását, azzal az indokkal, hogy meg kell vizsgálni a kudarcba fulladt katonai puccskísérlet hatásait a török gazdaság növekedésére, a gazdaságpolitikai döntéshozó intézményrendszerre és a külső tartalékokra. A Moody\'s felülvizsgálata még tart.

A Fitch Ratings a török adósosztályzat kilátásának rontásához fűzött péntek éjjeli elemzésében kiemelte azt a véleményét, hogy már a puccskísérlet előtt is romlottak a biztonsági körülmények Törökországban, és hátráltathatja a biztonsági fenyegetésekkel szembeni fellépést, hogy a török kormány rengeteg magas rangú katonatisztet eltávolított a hadseregből a puccskísérlet óta.

Az eddig elkövetett terrortámadások már érdemi hatást gyakorolnak a török turisztikai szektorra, amely önmagában a hazai össztermék (GDP) 3 százalékát és a folyó külső bevételek 13 százalékát adja. A külföldi turisták törökországi kiadásaiból eredő bevétel már az idei év első felében 41 százalékkal zuhant a tavalyi azonos időszakhoz képest, és bár az Oroszországgal fennálló kapcsolatok javulása nyújthat valamelyes támogatást a szektornak, a biztonsági körülmények jelentős javulása nélkül azonban valószínűtlen a törökországi turizmus széles bázisú fellendülése – áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő – elsősorban az erőteljes évkezdet miatt – a várható lassulással együtt is még 3,4 százalékos idei egész évi növekedéssel számol a török gazdaságban, hangsúlyozva, hogy ez az ütem meghaladja a Törökországéhoz hasonló szuverén besorolású gazdaságok várt GDP-növekedési mediánértékét. A Fitch Ratings elemzői szerint ugyanakkor halványult az esélye az olyan jelentős szerkezeti reformok végrehajtásának, amelyek nyomán a növekedés szerkezetén belül csökkenne a magánszektorbeli fogyasztás súlya.

A hitelminősítő ezzel összefüggésben hangsúlyozza, hogy bár a török folyómérleghiány az olajárak esésének kései hatására folyamatosan csökken, és az idén várhatóan a GDP-érték 4,3 százalékán éri el mélypontját, ezután azonban valószínűleg ismét növekedésnek indul, és 2018-ra eléri a 6 százalékot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.