Sok pénzt küldenek haza a németországi és amerikai magyarok

Németország, Egyesült Államok és Kanada – innen utalták haza a külhoni magyarok a legtöbb pénzt 2014-ben.

MNO
2016. 08. 05. 6:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország, Egyesült Államok és Kanada – innen utalták haza a külhoni magyarok a legtöbb pénzt 2014-ben – derül ki a Magyar Tudományos Akadémia Munkaerőpiaci Tükör 2015 elnevezésű, nemrég megjelent kiadványából (pdf), amelyet az Index szemlézett.

Az első helyen Németország végzett 952,2 millió dollárral – ez nagyobb összeg, mint amennyi az Egyesült Királyságból és Ausztriából érkezett Magyarországra. Az USA és Kanada lett a második és harmadik ezen a listán, ami azért is meglepő, mert az elmúlt években főleg az európai kivándorlási célpontokról lehetett hallani, holott az első három sorrendje a 2010-es években nem változott – csak a hazaküldött összegek duplázódtak meg.

A pénzmennyiségben egyébként kétszer volt nagyobb ugrás a kétezres években: az EU-csatlakozást, majd a 2008-as pénzügyi válság sokkját követően. 2000-ben még 280 millió dollár érkezett külföldről, 2014-ben már 4,473 milliárd dollár futott be. A hazautalt pénzek a GDP-nek is egyre nagyobb hányadát adják, 2014-ben már több mint 3 százalékos volt ez az arány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.