Sokba kerülhet az árfolyamgát

A havi törlesztő emelésével csökkenthető a futamidő növekedéséből adódó veszteség.

Hajdú Péter
2016. 08. 12. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bevezetésekor, 2013-ban az egekig magasztalták az árfolyamgátrendszert, mert ezzel jelentősen könnyítettek a bajban lévő devizaadósok helyzetén. – Senki sem számolt azonban akkor a tavalyi forintosítás hatásával: azzal, hogy a 256,47 forintos svájcifrank-árfolyamon forintra váltott devizaadósság mekkora törlesztőrészlet-emelkedést jelent az árfolyamgát rendszerében lévők számára – nyilatkozta lapunknak B. Varga Judit, az Azénpénzem.hu pénzügyi portál vezetője. A gondot az jelenti, hogy az öt évre igénybe vett kedvezmény – amely szerint ezen időszak alatt 180 forintos svájcifrank-árfolyamon kell fizetni a törlesztőrészletet, az afölötti rész pedig gyűjtőszámlán halmozódik – lejártával a törlesztőrészletnek ugrásszerűen meg kellene emelkednie, hiszen a fenti két árfolyam között több mint negyvenszázalékos az eltérés.

A forintosítási törvény megfogalmazói úgy próbálták megoldani a problémát, hogy kimondták: a havi törlesztő nem emelkedhet 15 százaléknál nagyobb mértékben, miután lejárt a kedvezményes fizetési időszak. A gyűjtőszámlán fölhalmozott tartozást ugyan az esetek 92 százalékában megszüntette a bankok tavalyi elszámoltatásakor kapott összeg, az utána következő időszakra azonban továbbra is fönnmaradt a 180 és a forintosításkor alkalmazott 256,47 forintos árfolyam közötti több mint negyvenszázalékos eltérés. Vagyis tovább halmozódik az az összeg, amelyet szintén ki kellene fizetni, de a 15 százalékos korlát miatt nem lehet azonnal érvényesíteni.

– A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy más megoldás híján a futamidőt kell növelni, mert csak így tudja az adós kifizetni a halmozódó adósságot. Ha erre nincs lehetőség, akkor a fölhalmozódott összeget a záróelszámolásnál kell egyetlen összegben, akár milliós tételben kifizetni – tette hozzá a szakember. Miután a futamidő növekedése jelentősen emelheti a visszafizetendő összeg nagyságát, a Magyar Nemzeti Bank minapi közleményében azt javasolja az árfolyamgátas ügyfeleknek, hogy aki teheti, már a kedvezményes ötéves időszak lejárta előtt vállaljon magasabb törlesztőrészletet. Fülöp Zsuzsanna, a jegybank felügyeleti hatóságának helyettes szóvivője lapunknak elmondta, azért is érdemes már most kezdeményezni a törlesztőrészlet emelését, mert így a hatvan hónap letelte után – sokaknál ez jövő tavasszal lesz esedékes – nem éri akkora traumaként a 15 százalékos növekedés az embert.

Érdemes megnézni, hosszabb futamidő esetén mennyivel nő a visszafizetendő összeg. Az Azénpénzem.hu kiszámította: ha ötmillió forintos, hatszázalékos kamatú hitelt öt év alatt törleszt az ügyfél, úgy a teljes visszafizetett összeg 5,75 millió forint. Ha ugyanezt 25 év alatt teszi meg, már 9,44 millió forintjába kerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.