Új fegyvert vet be a NAV az áfacsalás ellen

A gazdaságfehérítő intézkedés lényege, hogy az elektronikus számlázás összekapcsolódik az ekáer-rendszerrel.

MNO
2016. 08. 23. 7:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő év júliusától minden százezer forintnál nagyobb összegű adót tartalmazó számla adatai beérkeznek majd elektronikus úton a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), mivel a cégek számlázását bekötik majd a NAV-hoz – mondta a lap kérdésére Tamásné Czinege Csilla, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára.

A feketegazdaság elleni intézkedés lényege, hogy az elektronikus számlázás összekapcsolódik a közúti áruforgalmat szintén elektronikusan ellenőrző rendszerrel. Vagyis 2017 júliusától az adóhivatal nemcsak a szállítás idejét, helyét, útvonalát ismeri meg azonnal, de – a kisebb tételek kivételével – látni fogja az ügyletről szóló számla tartalmát is, így azonnal nyilvánvalóvá válhatnak a szabálytalanságok. Amennyiben két gazdasági szereplő azt állítja, hogy üzletet kötött, úgy könnyedén ellenőrizhető lesz, hogy történt-e árumozgás.

A cikk azt is megjegyzi, hogy a számlázás bekötése után beérkező információk az adóügyi kockázatok elemzését is nagyban segítik majd. A számlázás bekötése azért jó a NAV-nak, mert villámgyorsan a tudomására jut egy cég eltűnése vagy kiürítése. Mostanság erről az adóhivatal csak akkor szerez tudomást, ha a bevallási időszakban nem érkezik meg a vállalkozás nyomtatványa. A megoldás alkalmas lehet a fiktív számlázások és a nagy kárt okozó áfacsalások leleplezésére, de ellehetetlenítheti a fantomcégek működését is

A jövő júliusban beérkező óriási információmennyiség és adatdömping kezelésére már most készül az adóhatóság, ezért elkezdték fejleszteni a NAV informatikai rendszereit – olvasható a Magyar Idők keddi számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.