Újra lendületben a hazai GDP

A kedvezőtlen első negyedév után jött az erős adat.

MTI
2016. 08. 12. 7:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző negyedévhez mérten 1,1 százalékkal javult a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint azt követően, hogy 0,7 százalékkal csökkent az első negyedévben.

A naptárhatás kiszűrésével 2,2 százalékos volt a GDP éves összevetésű emelkedése az első negyedévi 0,8 százalékos ütemet követően.

A GDP szezonálisan és naptárhatással kiigazított volumenindexe -, amely a statisztikai módszertan szerint minden egyszeri és rendkívüli tényezőt kiszűr – 1,7 százalékos növekedést jelez az előző év azonos időszakával szemben, ami 1,0 százalékponttal magasabb az első negyedévinél, de elmarad a tavaly negyedik negyedévi 2,8 százaléktól.

A növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások járultak hozzá, de az első negyedévvel ellentétben az ipar és a mezőgazdaság most nem fékezte, hanem támogatta a növekedést. Az építőipar teljesítménye ugyanakkor továbbra is visszahúzta a GDP emelkedését.

Az év első felében 1,7 százalékos volt a GDP emelkedése a nyers, és 1,5 százalékos a naptárhatással kiigazított adat szerint.

A második negyedévi GDP részletes adatait szeptember 6-án közli második becslése alapján a KSH, a harmadik negyedévről november 15-én adja ki első becslését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.