A Magosz vinné a raktárakat

Az igénnyel csak akkor akarnak a nyilvánosság elé állni, amikor véget érnek a földeladások.

Tóth László Levente
2016. 09. 11. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az állam azt tervezi, ismét feltölti az ország kimerült élelmiszer-tartalékait, amelyeknek válsághelyzetben kellene biztosítaniuk az élelmiszer-ellátást, egyelőre nem tudni, hol lehetne tárolni az új készleteket. A TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. raktárait, ahol a korábbi készletek álltak, két évre bérbe adta a Nemzeti Vagyonkezelő, és nem tudni, mi lesz a raktárakkal, miután lejárnak a szerződések. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) már két éve szeretne létrehozni a tagjai számára egy országos termelői értékesítő szervezetet (tész), és e szervezetnek nagy szüksége lenne a tárolókapacitásokra.

Egy új tész létrehozása segítheti a gazdákat – vélekedtek a lapunk által megkérdezett szakértők. Más kérdés – hangsúlyozták –, hogy miként valósulna meg ez. A Magosz tervéről, miszerint egy ilyen termelői szervezet tulajdonába kerülnének a végelszámolás alatt lévő TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. raktárai is, úgy vélekedtek: még mindig jobb, ha kedvezmények nyújtásával – esetleg a mostani kertészeti fejlesztési pályázatokon keresztül is – történik ez meg, mint ha ingyen kapnák meg őket, vagy hosszú távra bérbe vehetnék a magoszosok a TIG országosan tizenöt raktárát – a fentiekre figyelemmel közülük 11-et adott bérbe csupán két évre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Arra azonban ügyelni kell – hívták fel a figyelmet a szakértők –, nehogy magánkézbe játsszák át az állami raktárkapacitásokat is.

A termelői értékesítő szervezeteket kiemelten kezelik az EU-ban. Idén a több mint 66 milliárd forintos keretösszegű kertészeti fejlesztési pályázatoknál a termelői csoportok nyertek. A tészek kollektív beruházónak számítanak, így csaknem 1,65 milliárd forintos invesztálást is végrehajthatnak.

Termelői csoportok, azaz tészek nemcsak a kertészeknél, hanem más ágazatokban is működnek Magyarországon. A termelői összefogás számos előnnyel jár, ami például az alapanyagok közös beszerzéséből adódó árengedményben vagy az együttes értékesítés során elérhető magasabb árszintben ölt testet. A legismertebb hazai termelői értékesítő talán a zöldségekre alapozott Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete, a szentesi DélKerTész, amely már 2010-re az ország legnagyobb árbevételű termelői szerveződése volt. A 2002 óta első elismert tészként számon tartott mórahalmi Mórakert Termelői Értékesítő Szövetkezetet ugyanakkor 2011-ben elkezdték felszámolni, mert nem tudta kiegyenlíteni többmilliárdos banki és tagi tartozásait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.