A pásztóiaknak kell a CBA

Jövőjük és fizetésük miatt aggódnak a boltosok, miközben alig lehet már valamit kapni.

Horváth Attila
2016. 09. 10. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Írják meg, hogy a pásztóiaknak kell a CBA! Az olcsó kenyér miatt jártam ide, de lassan semmit sem lehet már kapni – egy helyi asszony tőlünk tudta meg a Nógrád megyei kisvárosban, hogy a boltban nincs pékáru. Először az RTL Klub számolt be róla, hogy a megye több településén üres polcok fogadják a vásárlókat a lánchoz tartozó élelmiszerboltokban. Az üzletlánchoz tartozó Palóc Nagykereskedelmi Kft. franchise üzleteit járva mindenhol hasonlót tapasztaltunk. A CBA, illetve Príma név alatt futó üzletekben napok óta nincs húsáru, kenyér, zöldség és gyümölcs. Az összesen 80 problémás, saját tulajdonú boltot a salgótarjáni Palóc Nagykereskedelmi Kft. üzemelteti. Az 1300 dolgozót alkalmazó kft. pénzügyi válságba került, így nem tudott fizetni beszállítóinak.

Kiszáll a CBA-ból Tábor Viktor, akit június elején kétrendbeli befolyással üzérkedés miatt két év börtönre ítéltek, amelyet három évre felfüggesztettek – írta a Népszabadság. A lap szerint eladja a 2013-ban egy kistulajdonos távozásakor megvásárolt 0,02 százalékos részét a CBA Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaságban. Tábor volt az, aki két éve a Bunge amerikai étolajgyártónak azt ígérte, 2 milliárd forintért a századvéges Heim Péteren keresztül elintézi, hogy az olaj áfája 27 százalékról öt százalékra csökkenjen. A valós ajánlattevő ismeretlen maradt. Ezzel kapcsolatban indult el 2014-ben az amerikai kitiltási botrány, az ügy részletei a mai napig nem derültek ki.

A CBA üzletében Pásztón néhány napja még volt kenyér. Egy utcában élő másik idős asszony is tőlünk tudta meg a rossz hírt. Elkeseredett, mert a jóval távolabbi élelmiszerboltba kellett volna indulnia kenyérért, de azt mondta, inkább holnapra halasztja, nem készült fel ekkora távra. A település másik palóckeres boltjában, a CBA Prímában hasonló látvány fogadott. Szinte teljesen üres húspult, csak tartós tej, pékáruból egyetlen gramm sincs. Mindkét helyen az utolsó tartalékaikat tették ki a polcokra a boltosok, akik hetek óta nem találkoztak beszállítóval.

Úgy tűnik, a kft. lesz az első áldozata a kormány új szabályozásának, miszerint a nagykereskedelmi vállalkozásoknak muszáj nyereségesnek lenniük. Jövő januártól a társaságok nem árulhatnak élelmiszereket és napi fogyasztási cikkeket, ha két egymást követő évben a forgalma meghaladta a 15 milliárd forintot, de veszteséges vagy nullszaldós volt. A Palóc Kereskedelmi Kft. tavaly 18 milliárdos forgalom mellett 2 milliárd forintos veszteséget mutatott fel. Az idei év mérlege jövő májusban lesz végleges.

– A legszomorúbb, hogy a kisemberen csattan az ostor. A tulajdonosok és a barátaik ugyanúgy milliárdosok maradnak, de 1300 szerencsétlen ember elveszíti a munkáját. Közben pedig megfélemlítenek bennünket – mondta egy másik nógrádi üzlet alkalmazottja. Tőle tudtuk meg, hogy reggel minden megyei cégvezető „felsőbb körökből” kapott e-mailt, amelyben megírták, senki sem nyilatkozhat a sajtónak, és nem engedhetik, hogy fénykép készüljön a boltokról. Érdekes összefüggés, hogy lapunk csütörtök délután kért engedélyt a CBA kommunikációs igazgatójától, hogy a környéken felvételeket készítsünk a üzletekben. Fodor Attila másnap reggelre elutasította a kérelmünket.

Azt nem tudtuk meg tőle, hogy az üzletvezetők kitől kapták az utasítást. A sajtós annyit közölt, az igazgatóság a franchise-partnerével soron kívül kezdte meg az egyeztetést, és a vezetőség rövid határidőn belül döntést hoz a továbbiakról. A kft. egyáltalán nem reagált a kérdéseinkre. – A telefon pittyegésére várok, az SMS azt jelentené, hogy megjött a fizetésem. Egyelőre nem vagyok benne biztos, hogy megkapom – ezt már Jobbágyiban hallottuk az egyik eladótól. Kolléganője valamivel optimistább volt, úgy hallotta, más üzletekben össze kellett írni a túlórákat a hét elején. – Mi értelme lenne ennek, hacsak nem az, hogy ki akarnak fizetni bennünket? – kérdezte halkan, a tekintetünket fürkészve.

Korábban a 24.hu számolt be arról, hogy a Palóc Nagyker 2012 októberében két másik céggel együtt kilépett a CBA-hálózatból, majd a Coophoz csatlakozott. A CBA elvesztette országos lefedettségét, ám 2012-ben hét új boltot is nyitottak 300 millió forintos, vissza nem térítendő állami támogatással. A kft. 2012 decemberében tért vissza a CBA kötelékébe. Nem ismert, hogy a pénzügyi letétről hogyan állapodtak meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.