Akcióban a Palóc Nagyker

Augusztusban is csak hetvenötezer forintot kaptak a dolgozók.

Horváth Attila
2016. 09. 29. 14:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CBA korábbi franchise-partnere, a csődvédelem alatt álló, leginkább Nógrád megyében működő Palóc Nagykereskedelmi Kft. újra megnyitotta körülbelül ötven boltját. A hálózat a csőd miatt új beszállítói szerződéseket nem tud kötni, a meglévő készleteit árusítja ki, a bevételből próbálnak valamennyit kifizetni az augusztus óta bérükre váró dolgozóknak – írta meg a Népszabadság.

A napilap szerint az üzletek CBA-ként nyitottak ki, pedig a lánc két hete felbontotta franchise-megállapodását a salgótarjáni céggel, arra hivatkozva, hogy szerződésszegést követett el. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, hogy jogi lépéseket tesznek a Palóckerrel szemben, mert nem használhatnák nevüket. A lap szerint 700 millió forintra tehető árukészlet maradt az üzletekben. Mint megírtuk, a Palócker két éve veszteségesen működik, jelenleg körülbelül ötmilliárd forintos adóssága van, így az új kereskedelmi törvény miatt jövőre be is kellene zárniuk.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő egykori bizalmi dolgozók szerint hétfő óta ezek a boltok maximum húszezer forintos forgalmat bonyolítottak le, így semmi esély sincs arra, hogy megtermeljék az elmaradt béreket. A beragadt árukészlet jelentős része rövidital vagy száraz élelmiszer, friss termék természetesen nincs. Az emberek az egy hét zárva tartás miatt fizetés nélküli szabadságot kaptak, de ez az eljárás a múlt héten a boltosoknak tartott jogi fórum alapján törvényellenes. Az alkalmazottak közölték, az utolsó fizetésük augusztusban csak 75 ezer forint volt, azóta elmaradt a bérük. Szerintük a CBA központi vezetésének, az alapító Varga Sándornénak és lányának a magánvagyonukból kellene fizetniük, de erre valószínűleg hiába várnak. – Eddig ötszázan mondtak fel, ám úgy tűnik, az egykori dolgozók nem akarnak a CBA-ba menni, de más magyar munkáltatóhoz sem. Inkább a multikban bíznak – mondta lapunknak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének Nógrád megyei titkára. Demeter László szerint sem lesz akkora forgalma az újra megnyitott üzleteknek, hogy abból a közel 200 milliós tartozást kifizessék. – Ráadásul még mindig az egyik legdrágábbnak számítanak, bár úgy hírlik, talán 20 százalékos árcsökkentést hajtanak végre, hogy elfogyjanak a termékek – tette hozzá Demeter László.

Lapunk 2016. szeptember 29. napján megjelent, \"Akcióban a Palóc Nagyker\" című írásában félreérthetően fogalmaztunk. Varga Sándorné nem a CBA, hanem a Palóc Nagykereskedelmi Kft. alapítója. Az érintettektől elnézést kérünk.

Továbbra is úgy tudjuk, a Coop, illetve Spar is érdeklődik a múlt héten becsődölt hálózat üzletei iránt, ők ezt nem erősítették meg, de nem is cáfolták. Úgy tudjuk, Varga Sándorné inkább a Reállal tárgyalna. A vagyonfelügyelő azonban időközben azt közölte, az üzleteket nem lehet eladni, mivel jelzálog van rajtuk. Legkésőbb decemberig kell megegyeznie a cégnek a bankokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.