Az adóhatóság dolga az online kasszák szoftverének frissítése

Az üzembentartóknak semmilyen kötelezettségük nincs, és egy forintjukba sem kerül a művelet.

MTI
2016. 09. 10. 7:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca emlékeztetett: a szofverfrissítésre azért van szükség, mert ezáltal a pénztárgépek jövőre „átszemélyesíthetők”, vagyis eladhatók, bérbeadhatók lesznek. Hozzátették: ehhez a pénztárgép-gyártóknak, -forgalmazóknak kell módosítaniuk a már meglévő engedélykérelmüket.

Az NGM szerint a jelenleg aktívan üzemelő 167 488 kiskassza tulajdonosa gyakorlatilag észre sem veszi majd a változást, hiszen a szoftverfrissítést a NAV szakemberei távolról végzik el, éppúgy ahogy a forgalmi adatok is neten érkeznek a hivatalhoz.

A hipermarketek, benzinkutak – úgynevezett számítógép-alapú – nagykasszáinál viszont kétoldalú szoftverfrissítésre van szükség. A NAV automatikusan elvégzi a több mint 36 ezer számítógépalapú pénztárgép adóügyi ellenőrző egységének a frissítését, de itt az egyéb funkciók miatt nem kizárt, hogy a gyártó, forgalmazó frissítésére is szükség lehet.

A több mint 20 ezer, bekötött kassza használatára újonnan kötelezett vállalkozást a szoftverfrissítés nem érinti, nekik 2016. december 31-éig egy modernizált kasszát kell beszerezniük.

A minisztérium emlékeztetett, hogy 2017. január 1-jétől a gépjárműjavítási, -karbantartási tevékenységet, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet, a motorkerékpár és -alkatrész kereskedelmét, javítását, a plasztikai sebészeti tevékenységet, a diszkó, táncterem működtetését, a textil, szőrme mosását, tisztítását, vegytisztítását, vasalását végzőknek, illetve a masszázsszalonoknak, fogyasztó- és karcsúsító szalonoknak, fitnesz-, testépítő kluboknak, valamint a taxisoknak és a pénzváltóknak kell netes pénztárgéppel kiállított nyugtát adniuk. A rendelet módosításán jelenleg dolgozik a gazdasági tárca.

Az NGM hangsúlyozta: a költségvetés mellett az érintett szektorok tisztességes szereplőinek érdekét védi a bekötött pénztárgép, a gazdaságfehérítés leghatékonyabb eszköze, amely az Ekáerrel együtt két év alatt több mint 420 milliárd forintot hozott a költségvetésnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.