O-Nádor-ügy titkosítva

Nem tudni, milyen kényes információkat véd a rendőrség.

Tóth László Levente
2016. 09. 13. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség lapunk tegnapi cikke után titkosította a kormány egyik stratégiai partnere, a Le Bélier Zrt. alvállalkozójának, az O-Nádor Kft.-nek az ügyét – derült ki a tegnapi találkozón, ahol a felszámolási eljárás alatt álló O-Nádor által ki nem fizetett alvállalkozók egy része próbálta megalakítani a hitelezői választmányt.

A lapunknak nyilatkozó jogász szerint a titkosítás eszközével akkor élhet a rendőrség, ha úgy gondolja, hogy a nyomozás érdeke úgy kívánja, de akkor is ez az eljárás, ha államérdeket sérthet az ügy részleteinek nyilvánosságra kerülése. Jelen esetben azonban nem tudjuk, milyen indok miatt döntött a rendőrség a titkosítás mellett. Az sem derült ki, hogy mennyi időre szól a titkosítás. Mindenesetre ebből az következik, hogy egy ideig az ügy lezártát követően sem lehet majd részleteket megtudni a történtekről. Az látszik majd a nyilvántartásban, hogy volt egy ilyen ügy, de annak részletei, például az, hogy kiket érintett, nem lesznek hozzáférhetők.

A titkosításról a rendőrség beszélt azon a tegnapi meghallgatáson, ahol az ügyben az egyik feljelentést tevő cég vezetője vett részt. A hatóság ennek során a lapunk tegnapi számában megjelent cikket is bekérte a meghallgatott cégvezetőtől. Abban arról írtunk, hogy a kormány egyik stratégiai partnere, a legutóbb 507 millió forint uniós támogatást kapott Le Bélier Zrt. egyik beruházásának (ez egy 590 millió forintba kerülő csarnok megépítése) a generálkivitelezője, az O-Nádor Kft. 36 alvállalkozójának összesen 286,6 millió forinttal maradt adósa. Pedig lett volna miből kifizetnie őket, a kft. azonban inkább egy 2014-ben alapított, tőzsdén nem jegyzett hongkongi cég részvényeiből vásárolt be 637 millió forintért.

A lapunknak nyilatkozó szakértők egyébként úgy gondolják, hogy az eset kifejezetten kényes területeket is érinthet. Különösen akkor, ha kiderül, hogy az elnyert pénzek egy részét vissza kellett osztani, vagyis a döntéshozókat meg kellett vesztegetniük a nyerteseknek. Ez a gyakorlat a szakértők szerint egyáltalán nem ritka Magyarországon, bár jelen esetben nem bizonyosodott be, hogy hasonlóról lett volna szó az O-Nádor esetében.

A hitelezői választmány megalakítására tett kísérlet egyébként meghiúsult, mert hiába vett részt hét károsult cég képviselője a találkozón, a jelen lévők – illetve az adósságösszeg – aránya nem érte el a szükséges szintet. A választmány megalakítására az O-Nádor felszámolásának befejezéséig van lehetőség, vagyis a ki nem fizetett alvállalkozóknak még van idejük, hogy együttesen lépjenek fel az O-Nádor ellen. A következő kísérletük valószínűleg már sikeres lesz, mert a távol maradó károsultak közül többen is jelezték, hogy részt fognak venni a szeptember végére tervezett következő találkozón. Néhányan azt is megjegyezték, hogy egyéni feljelentést is tesznek a cég ellen. A megkárosítottak képviselői egyébként kifejezetten amatőr módszernek tartják azt, ahogy az O-Nádor megpróbált kibújni a fizetési kötelezettsége alól.

Kiderült az is, hogy a közelmúltban az ügyészségen újabb feljelentés is történt az ügyben, továbbá hogy a rendőrség már két korábbi feljelentés kapcsán is lezárta az ügyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.