Paks II megkapta a környezetvédelmi engedélyt

Még egy akadály elhárult az építés útjából.

MTI
2016. 09. 29. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelte: a környezetvédelmi hatóság engedélyének megszerzése igazolja, hogy a projekt teljesíti az Európai Unió és Magyarország környezetvédelmi és természetvédelmi elvárásait.

Aszódi Attila hangsúlyozta: a környezetvédelmi engedély kiadásával rendkívül hosszú, körültekintő eljárás zárult le, és szakmailag megalapozott döntés született.

A kormánybiztos kiemelte: a kiadott engedély nagyon fontos lépés a Paks II-projekt engedélyeztetésében, a későbbi megvalósításában. A környezetvédelmi eljárásnak köszönhetően a hazai és külföldi nyilvánosság megismerhette a tervezett nukleáris projektet, az eljárással példaértékű precedenst állított Magyarország a nemzetközi közösség számára a környezeti döntéshozatal során a nyilvánossági jogok széles körű gyakorlásának biztosítására – mondta.

Hozzátette: a teljes eljárás ideje alatt az információk elérhetők voltak a hatóságként eljáró kormányhivatal, a Földművelésügyi Minisztérium, és a Paks II projekttársaság honlapján elektronikusan, illetve személyes betekintés útján.

Aszódi Attila emlékeztetett, a Paks II-projekt környezeti hatásvizsgálati eljárása 2014. december 19-én kezdődött, a projekttársaság több mint kétezer oldalas környezeti hatástanulmányt nyújtott be, a dokumentáció az eljárás során tovább bővült. A szabályoknak megfelelően a projekt környezeti hatásvizsgálati eljárásában nemzetközi környezeti hatásvizsgálati eljárást is lefolytattak.

A környezetvédelmi hatóság a sok információt a szakhatóságok bevonásával értékelte, az eljárás során a szabályoknak megfelelően a környezetvédelmi hatóság a nyilvánosság részvételét több ponton, széles körben biztosította – tette hozzá Aszódi Attila.

Az eljárás fontos állomása volt két éve Pakson tartott közmeghallgatás, illetve a 7 érdekelt országban – Németország, Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Ukrajna – 9 helyszínen tartott nyilvános fórum, közmeghallgatás 2015 őszén. A projekttársaság a kormánybiztos vezetésével az eljárásban aktívan részt vevő országok szakértőivel konzultált, a közmeghallgatáson, a nyilvános fórumokon és a szakértői konzultációkon a feltett kérdéseket megválaszolták – közölte. Ezen kívül több mint félezer írásbeli észrevételt, kérdést kaptak, amelyekre a projekttársaság megfelelő mélységben válaszolt – mondta Aszódi Attila.

A projekttársaság idén júniusban tájékoztatta a környezetvédelmi hatóságot a műszaki megoldások pontosításáról, ezt is, mint minden környezeti információt a részt vevő országok számára megküldték. A nemzetközi környezeti hatásvizsgálati eljárás konzultációs szakasza végül idén augusztus 26-án zárult – idézte fel az eseményen a kormánybiztos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.