Százmilliárdokat bukunk Brüsszelben

Szabálytalanságok miatt tartanak vissza pénzeket vagy büntetnek.

Gyöngyösi Balázs
2016. 09. 28. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel egy európai uniós fejlesztési ciklus hét plusz két évig tart, a 2007–2013-as időszak legfontosabb feladatait 2015 decemberéig el kellett volna végeznie a magyar kormánynak. A végleges elszámolás és az adminisztráció azonban elhúzódhat az Európai Bizottsággal. Erre hivatkozik a kabinet is, amiért az egyes operatív programoknál a zárás továbbra sem történt meg, így kitolódhat az utolsó utáni, 2017. március 31-i határidőig is. Az idő pénz, a lezáratlan programok miatt pedig hatalmas összeg van még függőben. Ezzel kapcsolatban a Miniszterelnökség azt a tájékoztatást adta lapunknak, hogy a zárásig mintegy 857 millió eurós, azaz 263 milliárd forintos utalást várnak Brüsszeltől. Az Európai Bizottság a teljes támogatási keret 81 százalékát utalta át időközi kifizetésként augusztus végéig Magyarország számára. Viszonyításképp hazánk 2007 és 2013 között 22,4 milliárd eurós uniós támogatásban részesült, amely a vidékfejlesztési támogatásokkal együtt közel 8000 milliárd forint. A tárca szerint a bizottság által már a ciklus elején átutalt előleggel a programozási időszak végéig kell elszámolni; fontos kiemelni, hogy az uniós keret 5 százalékát is visszatartja a brüsszeli testület, és csak záráskor fogja rendelkezésre bocsátani.

Lapunk arra is kíváncsi volt, a továbbiakban mekkora összegű pénzbüntetésre lehet számítani az uniós jogszabályok, főként a közbeszerzési irányelvek megsértése miatt. A Miniszterelnökség arról tájékoztatott, hogy a várható jövőbeni korrekció 200 milliárd forintot tehet ki. A tetemes összeg mögött javarészt a versenykorlátozó útépítések miatti vita, vagyis az aszfaltkeverőügy állhat, a Lázár János vezette kancellária korábbi becslése szerint itt 125 milliárd forint a tét. Ezzel ellentétben úgy tudjuk, valójában 150 milliárd forint körül mozoghat a bírság. A Demokratikus Koalíció viszont Corina Cretu regionális politikáért felelős uniós biztosra hivatkozva tudatta, 180 milliárd forintnak megfelelő összeg a büntetés.

Nézetkülönbség van Brüsszel és Budapest között az elvileg iskolai tanterem-felújításokat célzó Öveges program esetében is, itt 2,1 milliárd forint lehet a büntetés. Továbbá a Regionális operatív programot (Rop) 34,6 milliárd forint értékben függesztették fel, ez az összeg a Környezet és energetikai operatív programnál (Keop) 24,7 milliárd forint. Veszni látszik 10,6 milliárd forint társadalmi infrastruktúrafejlesztés, illetve egy további keopos program 4,7 milliárd forint értékben.

 

A 2014–2020-as időszak megnyitása is rendkívül nehezen megy. A 2014 januárja óta eltelt több mint két és fél évben ugyanis mindössze 488 milliárd forintot fizetett ki a kormány a rendelkezésre álló 12 ezer milliárd forintból. Még gyászosabb a kép, ha azt nézzük, hogy a 2048 milliárd forintos éves kifizetési terv ellenére eddig mindössze 41 milliárd forint landolt a győztes pályázók számláján, ez ugyanis 2 százalékos teljesítést jelent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.